Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 24. 15:22, kedd | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Fontos adózási határidő telik le holnap

Fontos adózási határidő telik le holnap

Egyéni vállalkozók és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek figyelem!

Az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának (1453-as nyomtatvány) és az adó megfizetésének határideje 2015. február 25.

Az egyéni vállalkozók bevallási kötelezettségüket elektronikusan teljesítik. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók a bevallást postán is elküldhetik, illetve személyesen is benyújthatják az ügyfélszolgálatokon, amennyiben nem minősülnek munkáltatónak vagy kifizetőnek.

Az egyéni vállalkozó szja-bevallás benyújtására kötelezett abban az esetben is, ha az adott adóévben nem volt vállalkozói bevétele, tekintettel a jogszabályban rögzített kivételekre. Aki megszüntette egyéni vállalkozói tevékenységét vagy áfa fizetésére nem kötelezett őstermelő, annak 2015. május 20-ig kell benyújtania bevallását. A tevékenységét egész évben szüneteltető egyéni vállalkozónak nem kell szja-bevallást benyújtania egyéni vállalkozói jogállása miatt, azonban ha a szünetelés ideje alatt volt olyan bevétele (például bérjövedelem), amit be kell vallania, akkor be kell nyújtania bevallását 2015. május 20-ig.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek – amennyiben áfa fizetésére nem kötelezettek – személyi jövedelemadójukról 2015. május 20-ig kell bevallást benyújtani, valamint az adót megfizetni.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1443-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 14KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

Az éves gyakoriságú 1401-es bevallás benyújtására kötelezett adózóknak a bevallási határidő szintén 2015. február 25. A bevallás kitöltési útmutatója – mely elérhető a NAV honlapján – tartalmazza a további fontos tudnivalókat.


NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: adó, adóbevallás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.