Hírek
2023. Január 25. 09:00, szerda |
Helyi
Forrás: Ízvadászok Kapuvár
Főzőcsapatok jelenkezését várják az idei Böllérmáj Fesztiválra Kapuváron
Részletes feltételek a cikkben.
Kapuvár Város Önkormányzata, a Fesztivál Hungária Kft az ÍzvadÁszok Kapuvár közreműködésével, 2023. évben immár kilencedik alkalommal rendezi meg, a
Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált.
Időpontja : 2023. február 18. szombat
Helyszín : Kapuvár KRESZ park, Kapuvár, Hidászi u . - fűtött rendezvénysátorban
Mint minden évben, most is a gasztronómiáé lesz a fő szerep , ezért várják főzőcsapatok jelentkezését felnőtt és ifjúsági korosztályban.
Kategóriák :
1. Kapuvári böllérmáj készítése. Minden csapatnak kötelező készíteni a szervezőktől térítésmentesen kapott 2 kg. máj és 1 kg. velő felhasználásával. (Aki csak házi sütemény kategóriában indul annak nem kell.)
2. Egyéb szabadon választott étel kategória. Az induló csapat maga dönti el, hogy az általa hozott alapanyagok felhasználásával milyen ételt készít. Lehet családi recept , tájjelegű, népi stb.
3. Házi sütemény készítő kategória . Otthon vagy a helyszínen elkészített sütemények.
A szervezők 2 db. sörasztal garnitúrát, vízet biztosítanak a versenyző csapatok számára. Kiegészítő eszközökről és egyéb alapanyagokról a csapatok maguk gondoskodnak.
Az ételek elkészítése szabványos nyomáscsökkentővel ellátott gázüzemű főzőberendezésen történik. A biztonságos üzemeltetés a csapatok felelőssége.
Korlátozott számban van lehetőség elektromos áram vételezésére is, nevezésnél ezt az igényt jelezni kell!
Mindegyik kategóriát a zsűri külön értékeli és díjazza. A süteményeket külön szakmai zsűri bírálja el.
Díjak: Fődíj –vándorserleg. Aranyminősítés, ezüstminősítés, bronzminősítés és különdíjak.
A versenyre nevezési díj nincs.
A zsűri a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend étket bírálói. Zsűrielnök: Horváth Csaba mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend minősített étkek bírálója
Részletes ismertető :
Az induló csapat egy képviselője találkozik a szervezőkkel reggel 8 és 9 óra között. A regisztráció és az alapanyagok átvétele után, elfoglalja az előzőleg kisorsolt főzőhelyet, előkészül a főzéshez.
A regisztráció során a csapat képviselője ismerteti az elkészíteni kívánt ételt- ételeket ami felkerül a zsűri lapra, ami zsűrilapot minden zsűri tag megkap.
Csapatok összetétele: a csapat egy vezetőből és korlátlan számú segítőből áll.
Ifjusági csapatoknál csak 18 életév alatti versenyzők lehetnek. Felnőtt jelen lehet a főzés során, de tevőlegesen nem vehet részt az ételek elkészítésében.
A zsűri elnök ismerteti a szabályokat, és a Gartai Muskétások díszlövésével kezdetét veszi a verseny.
A főzés során a zsűri többször is felkeresi a csapatok főzőhelyeit, ellenőrzi a higiéniát, ötletességet, az étel elkészítésének menetét. Csak helyben elkészített éteket lehet zsűrizésre ajánlani. A zsűri időpontot határoz meg az étel zsűrizésére. Aki többféle ételt is készít, kérheti az ételek különböző időpontban történő értékelését. Az értékelés során a zsűrinek egy adag ételt kell feltálalni. A zsűri értékeli a főzőhely kialakítását és a tálalást is.
A sütemény kategóriában induló versenyzők 9 és 10 óra között adhatják le a zsűriszobában az otthon vagy a helyszínen elkészített süteményeiket. Süteményből 5 darabot, tortából egész tortát kell leadni.
A zsűriszoba mind a sütemények, mind az egyéb ételek tekintetében a Hany Istók Kerékpáros Centrumban lesz.
A zsűrizés nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján történik. 100-91 pont között arany fokozat, 90-81 pont között ezüst fokozat, 80-71 pont között bronz fokozat.
Az elkészített ételek értékesítése: Az ételeket a szervezők által kiállított „kóstoló jegy”-gyel lehet értékesíteni. A verseny végén a szervezőknek leadott kóstolójegyek után minden csapat meghatározott összeget megkap. (Ennek részleteiről minden csapatot külön értesítenek a megadott elérhetőségeken.) Evőeszközökről (tál, villa, kanál, esetleg kenyér) a csapatok maguk gondoskodnak.
A résztvevők tudomásul veszik, hogy a nap során a versenyről kép és video felvétel készül, amit a szervezők a verseny bemutatása során felhasználnak.
Minden csapat saját felelősségére indul a versenyen.
Nevezési határidő : 2023. február 10.
Nevezés:
Magyar Lászlónál az ÍzvadÁszok Egyesület vezetőjénél magycsa@gmail.com +36-20-5144143 vagy facebook : Magyar László privát
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 09:00, péntek | Helyi
Mikulásváró Bősárkányban
Jelentkezési határidő november 27.
2024. November 21. 16:00, csütörtök | Helyi
A Pannon-Víz nevében próbálkoznak telefonos csalók
Felhívás