Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 04. 07:23, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Franciaország után itthon is hódítana a magyar cég

Franciaország után itthon is hódítana a magyar cég

Luxuséttermeket, nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft.

Főző Róbert, a társaság műszaki vezetője a Zalaszentgróton először rendezett csigafesztivál apropóján beszélt arról, hogy 1991 óta működik a száz százalékig francia tulajdonú cég az észak-zalai városban. Évente mintegy ezer tonna, nagyrészt Magyarországon gyűjtött éti csigát, továbbá több száz tonna, Chiléből félkész termékként behozott óceáni feketekagylót dolgoznak fel.

Az évente több mint ezer tonna készárut szinte kizárólag Franciaországba szállítják, ahol - az utóbbi tíz év folyamatos emelkedésének köszönhetően - az éticsiga-piacnak már mintegy 10-12 százalékát uralják. Exkluzív termékeik vásárlói a nívósabb vendéglátóhelyek, luxuséttermek, de a Metro francia áruházaiban is megtalálhatóak a Magyarországról érkező csiga- és kagylókészítmények.

Az IMOFI 140 dolgozót alkalmaz, de a tavasszal kezdődő szezon alatt több mint 300-ra emelkedik a foglalkoztatottak száma. A cég Zalaszentgrót legnagyobb munkaadója, évi 2 milliárd forintos árbevételével pedig a város második legjelentősebb gazdasági vállalkozása.

Főző Róbert kifejtette: a szinte kizárólag a Dunántúlon élő éticsiga-fajta gyűjtési ideje április 15-től június 15-ig tart, a gyűjtők a természetben kizárólag a 25 milliméternél nagyobb átmérőjű csigákat szedhetik össze, amelyek a felvásárlókon keresztül érkeznek Zalába. Az éti csigát az üzemben párolják, fűszerezik és visszatöltik megtisztított házába.

A felvásárlási és feldolgozási időszak április közepétől augusztus közepéig tart, majd augusztusban indulnak el és december közepéig viszik kamionokkal a készárut Franciaországba.

A műszaki vezető hozzátette: évente több ezer embernek ad némi bevételt Magyarországon a csigagyűjtés, az aktuális mennyiséget azonban nagyban befolyásolja az időjárás. Száraz, esőmentes időben nehezebben gyűjthető csiga, ezért az ára a mennyiségtől is függ. A felvásárlók általában kilogrammonként 60 és 120 forint között fizetnek, idén 80 forintról indult az ár, de a száraz időszak miatt ez 90-re emelkedett.

A zalaszentgróti IMOFI a szombaton megrendezett első magyarországi csigafesztivállal a hazai piacra lépést szándékozott elősegíteni. Eddig csak rendkívül kis mennyiségű kész csigatermék került a magyar fogyasztókhoz, de a Metro láncolata révén mostantól a hazai piacon is forgalmazzák kagyló- és csigakészítményeiket.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.