Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 30. 14:01, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban 109 gócpontot tártak fel a karantén feloldása óta, de a járvány nem kapott új erőre

Franciaországban 109 gócpontot tártak fel a karantén feloldása óta, de a járvány nem kapott új erőre

Franciaországban a nyolc hétig tartott általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta 109 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, de egyikből sem terjedt tovább a járvány

- jelezte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. "Nincs arra utaló jel, hogy a járvány új erőre kapott", amióta enyhültek a járványügyi korlátozások - hangsúlyozta a tárca.

A idősotthonokon és a szűk családi átfertőződéseken kívül feltárt 109 gócpont közül 104 az anyaországban, négy pedig a tengerentúli területeken található, s egyötödüknél a feltárást követően meg is szűnt a gócpont, miután két héten belül nem jelentkezett új eset.

A gócpontok 64 százalékában több mint öt fertőzött található.

Az egészségügyi hatóságok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az új gócpontok feltárása önmagában nem rossz hír, miután arra utal, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják, és a fertőzötteket a korábbiaknál gyorsabban azonosítják.

A járvány kezdete óta 149 071 fertőzöttet regisztráltak.

A május 18-ával kezdődő héten 216 891 tesztet végeztek el a tervezett 700 ezer helyett, de ennek az az oka, hogy nincs több tüntetet produkáló ember. A tesztelteknek pedig alig 1,9 százaléka bizonyult fertőzöttnek, 4119 ember.

A tárca kiemelte: több mint hét hete a koronavírus terjedésének járványügyi mutatói csökkenőben vannak vagy pedig alacsony szinten stagnálnak az országban.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, a Covid-19 fertőzés miatt több mint 28 714-en vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent.

A kórházakban ugyanakkor péntek este még 14 695 fertőzöttet ápoltak, számuk 513-mal csökkent az elmúlt 24 órában, de a nap folyamán is történt még 255 új betegfelvétel. Lélegeztetőgépen 1361-en voltak péntek este, ami 68-cal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, és ötöde az április 9-i tetőzéskor kórházban ápolt 7200 súlyos betegnek. Az intenzív osztályokon ápoltaknak jelenleg harmada Covid-19 beteg.

Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta, keddtől megkezdődhet a lazítások második fázisa a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények fokozatos megnyitásával.



Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek a France Info hírrádióban és a Le Figaro című napilap honlapján péntek este közzétett reprezentatív felmérés szerint a franciák többsége támogatja a kormány intézkedéseit, amely két hónap után fordulatot jelent: a közvélemény ugyanis mostanig szkeptikus volt az egészségügyi válságkezelést illetően, elsősorban a kezdeti maszk- és a teszthiány miatt.

A megkérdezettek kétharmada szerint a kormány már "a helyzet magaslatán áll, és tudja, merre halad", 60 százalékuk szerint pedig a miniszterelnök meggyőző volt és igazat mondott a franciáknak a járvány alakulásáról.

A franciák 55 százaléka szerint megfelelőek a jelenlegi járványügyi intézkedések, ebben a kérdésben 15 százalékpontot javult egy hónap alatt a kormány megítélése.

A megkérdezettek 34 százaléka válaszolta azt, hogy a kormány túl gyorsan kívánja feloldani a korlátozásokat, míg 11 százalékuk szerint nem elég gyorsan. Leginkább az idősebb korosztály (63 százalék) elégedett, míg a fiatalok 46 százaléka szerint túl gyorsan enyhítette a korlátozásokat a kormány.

A parkok újranyitását a franciák 88, a strandok és tavak megnyitását pedig 85 százaléka támogatja. A vendéglátóhelyek megnyitását is támogatja a megkérdezettek 78 százaléka, ahogy az eddig csak a lakóhely 100 kilométeres körzetében engedélyezett mozgás feloldásával is egyetért a franciák 85 százaléka. Azt is üdvözölte 83 százalékuk, hogy a szórakozóhelyek és a stadionok egyelőre zárva maradnak, ahogy azt is (71 százalék), hogy a gyülekezés továbbra is csak tíz főig engedélyezett. Az iskolák újranyitását 56 százalékban támogatják a franciák, az érettségi eltörlésével pedig 60 százalékuk ért egyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez