Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 19. 08:07, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

Fukusima - eddig 130 rákos eset!

A legújabb kárfelmérési jelentés szerint a Fukushima Daiichinál történt 2011 márciusi katasztrófa rákos áldozatainak száma 15 és 1,300 között bárhol lehet. De a kutatók szerint valószínűbb, hogy körülbelül 130 emberről van szó, javarészt Japánban - írja a CNN.

Ez a szám ugyan nem olyan magas, de nem is nulla – mondta Mark Jacobson, a Stanford Egyetem polgári és környezetvédelmi mérnöke. Japán nagyon szerencsés, mert a kibocsájtott nukleáris szennyezés csupán 19 százaléka ért végül földet ott, ahol emberek éltek, és 81 százaléka az óceán fölött hullt alá - mondta Jacobson. Összehasonlítva a Csernobilból való nukleáris kibocsátásokkal, ahol 90 százalék fölötti arányban értek földet a vegyi anyagok. Így sok ember bizton állítja, hogy nem voltak egészségügyi hatása a sugárzásnak. Ez azonban nem teljesen igaz.

Arra való tekintettel, hogy mennyi újabb rákos esetet fedeznek fel évente a világban, nagyon nehéz volna bebizonyítani, hogy melyiket okozta az Fukushima Daiichinál történt incidens. Több mint 15,000 ember halt meg a természeti katasztrófa eredményeképpen Északkelet-Japánban. A Fukusimai balesetnek mégsem tulajdonítottak haláleseteket, ám körülbelül 600 halálesetet erősítettek meg az evakuációra hivatkozva, ugyanis sokan belehaltak a kiköltöztetés és a balesetet övező kimerültségbe, feszültségbe és az aggodalomba.

Jacobson modellje szerint 24 és 2,500 rákos eset között 180 lesz az a szám, ami a legvalószínűbb. Ezek a számok a rákos haláleseteket jelzik, amik a sugárzás hatássugarán belül való rákos megbetegedéseket jelzik Fukushimában. De nem kizárt, hogy további halálos áldozatokra kell számítani, ugyanis a Iodine 131 radioaktív izotóp, amelyik legnagyobb mennyiségben szóródott szét, lebomlási ideje körülbelül 30 év, a talajba bekerülve pedig felszívódhat az ételekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni