Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 27. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: biztosdöntés.hu

Furcsa, de igaz: az infláció szépíti a lakosság banki megtakarításait

Furcsa, de igaz: az infláció szépíti a lakosság banki megtakarításait

A lakossági forint folyószámlákon lévő összeg 2022 novemberétől kezdett el gyors mértékben apadni.

Első ránézésre csak a lekötött forint betéteknél van gond a lakossági banki megtakarítások esetében, ám a hónapok óta tartósan7000milliárd forint körül mozgó forint folyószámla állomány reálértéken18százalékos visszaesést jelent – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A devizabetét állomány alakulását nagyban befolyásolja majd, hogy az új lekötéseknek magas bázissal kell felvenniük a versenyt.

Megfeleződött a betétlekötés

Szemmel láthatóan az infláció is besegít abban, hogy ne mutasson katasztrofális képet a lakossági banki megtakarítások látképe. Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a háztartások a 2022 novemberi 394 milliárd forinthoz képest tavaly novemberben alig 208 milliárd forint értékű új betétet helyeztek el a bankokban, ami kétéves mélypontot jelent. Így a hó végén már csak 734 milliárd forintot tartottaklekötött forint betétben pénzintézeteknél, ami negyedével kisebb összeg, mint a 2022. novemberi adat.

Helyben járnak a folyószámlák

Ezzel szemben a lakossági forint folyószámlákon a hónap végén fellelhető összeg lényegében június óta közel állandó,7 000milliárd forint körül mozog. Ez a szakértő szerint arra utal, hogy a lakosság rendelkezésre álló pénzmennyisége növekedett. A KSH által jelzett reálbér-növekedés köszönhet vissza abban is, hogy bár forint folyószámlákon lévő hóvégi összegek továbbra is csökkenést mutatnak az egy évvel korábbi szinthez képest, ám ez az elmaradás hónapról-hónapra csökken: a november végi 7015 milliárd forint már csak 9 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint miután a lakossági forint folyószámlákon lévő összeg 2022 novemberétől kezdett el gyors mértékben apadni – onnantól mutatott éves szinten csökkenést a számlapénzek összege - a következő hónapokban a hó végi állományadatok megközelíthetik, sőt hamarosan meg is haladhatják a magas inflációs környezetben regisztrált adatokat. Azt fontos látni, hogy a nettó értelemben vett növekedés sem jelent majd valódi vagyoni könnyebbséget, hiszen az elmúlt év során a pénzromlás miatt a forint 17,6 százalékot veszített vásárlóértékéből – figyelmeztetett Gergely Péter.

A bázishatás miatt a devizabetétek idei éve érdekes lesz

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint érdekesség, hogy éves szinten 2023. júliusa óta a deviza folyószámlákon lévő megtakarítások összege is csökkenést mutat. Arra viszont tavaly novemberben volt először példa, hogy az állomány szűkülésének mérték meghaladja a forint számlákon bekövetkezett változásokat.

A lakosság folyószámla jellegű megtakarításainak átlagosan 22 százalékát nem forint számlákon tartják az ügyfelek. Ezzel szemben a lekötött betétek esetében nyár óta a 30 százalékot is meghaladja a deviza megtakarítások aránya.

Ráadásul a lekötött lakossági devizabetétek állománya 2022. májusa óta folyamatosan növekszik, a növekedés dinamikája 2023 januárja óta rendkívüli mértékben felgyorsult. Így viszont a devizabetétknél azzal kell számolni, hogy 2024. januárjától egyre nehezebb lesz megugrani a magasra tett bázist, ennek köszönhetően a lekötött devizabetétek esetében az idei statisztikák jóval visszafogottabb növekedést, esetleg visszaesést is mutathatnak majd Gergely Péter szerint.

ABiztosDöntés.hu szakértője szerint ezt támasztja alá az a tény, hogy a november végi 317 milliárd forintos lakossági lekötött devizabetét állomány már csak 3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.