Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. December 01. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Kustor Réka

Gazdagmami: Lehet egészen képtelen ötletek köré is vállalkozást építeni!

Gazdagmami: Lehet egészen képtelen ötletek köré is vállalkozást építeni!

Otthoni munka kismamáknak

Vida Ágnes, vagy, ahogy sokan ismerik, Gazdagmami neve nem ismeretlen az üzleti életben. Kihasználva egy piaci rést, megvalósította álmát, és ezzel másokét is. Egyre több kismama dönt úgy, hogy a gyermek megszületése után nem hagyatkozik kizárólag az állami támogatásra, és az alkalmazotti lét sem vonzó számára, inkább vállalkozásba kezd. Itt kerül képbe Gazdagmami, aki kismamáknak segít a vállalkozói ismeretek elsajátításában, és az áhított vállalkozás elindításában.

-Mit gondolsz arról, hogy az utóbbi időben sokat változott a nők szerepe? -Szuperanyák, akik a háztartás, és gyermeknevelés hagyományos ellátása mellett teljes munkaidőben állást vállalnak, karriert építenek, minden szerepüket tökéletesen akarják csinálni.
-Manapság elég sok elvárás nehezedik a nőkre. Sokan hajlamosak magukra venni, hogy mindennek meg kell felelni, de ez nem így van. Aki harmonikus, az előbb-utóbb rájön arra, hogy ez csak egy külső nyomás. Meg kell találni azokat az utakat, ahol nem kell ennek az összes nyomásnak egyszerre megfelelni, meg nem is lehet.

-Mi az, amiben Te tudsz segíteni?
-Egyrészt abban, hogy az anyaságot az anyukák pozitívan éljék meg, ismerjék meg jobban önmagukat, könnyebben találjanak rá a saját, és a gyerekeikre illő módszerekre.
Másrészt abban, hogy az anyaságukkal, anya szereppel összebarátkozzanak.
A harmadik probléma a munkaerőpiacra való visszatérés. Ami egyrészt nehéz, bonyolult, másfelől sokan az anyaság kapcsán jönnek rá, hogy nem szeretnének hagyományos módon dolgozni. Próbálok segíteni, hogy önálló vállalkozást tudjanak indítani, amiből meg is tudnak élni, de közben anyák is tudnak lenni. Segítek megtalálni a megfelelő vállalkozási ötletet. Aki úgy jön, hogy már van ötlete, neki abban, hogyan kezdje el, tegye ismertté, szerezzen vevőket.

-Nyomon követed a sorsukat, fordulhatnak hozzád a vállalkozás elindulását követően is?
-Van egy zárt közösségünk, amibe azok tartoznak, akik nálunk indítottak vállalkozást, közel háromezren. Ez Európában a legnagyobb vállalkozó női közösség. Folyamatosan vannak új képzések, és havi ingyenes találkozások, ahova bárki eljöhet, az is, aki korábban nem hallott erről, csak kíváncsi, és az is, aki régóta vállalkozó. Mindkét csoport tud egymásnak segíteni. A zárt közösségben is napi szinten megy a párbeszéd, lehet egymástól segítséget kéri, üzleti kapcsolatok szövőnek.

-Ma Magyarországon sokan félnek belekezdeni vállalkozásba. Próbálod eloszlatni az ezzel kapcsolatos téves hiedelmeket?
-Sok félelem van ezzel kapcsolatban, nem ebbe szocializálódtunk. Azt tanultuk gyerekkorban, hogy „tanulj szorgalmasan, lesz egy jó állásod, ahol alkalmazott leszel”, és ez egy biztonságos forma. Azért látni kell, hogy manapság már az alkalmazotti viszony sem biztonságos, másrészt meg vállalkozónak lenni sem annyira bizonytalan. Nagyobb felelősséggel jár ugyan, de az embernek nagyobb ráhatása is van, hogy ne egy pénzforrásunk legyen, lehet több is. Van egyfajta szabadságom, meg tudom tervezni, honnan jöjjön a bevételem, míg ezt alkalmazottként kevésbé lehet befolyásolni, fix időm van, amit eladok a munkaadómnak. Magyarország egyébként nem borzasztóan rossz adózás szempontból, Horvátországban például sokkal rosszabb az adórendszer, és az adókulcsok is. Évi hatmillió forintig a kisadózói rendszer kimondottan kedvező a kezdő vállalkozó anyukáknak. Van részmunkaidős adózás is, ráadásul ezt most a gyed extra keretében kiterjesztették, jövő januártól már fél éves kortól lehet vállalkozni, mellette kisadózónak lenni, és még a GYED-et is kapni. Valahol ez a három év GYES egy lehetőség is. A férfiaknak nincs ilyen szerencséjük, hogy három évet gondolkodhatnak azon, hogy mit szeretnének magukkal kezdeni, bár ők is elmehetnek GYES-re, javaslom minden apukának, nagyon praktikus dolog.

-Tapasztalatod szerint mikor kezdenek bele a vállalkozásba?
-Az első néhány hónapban, pláne első gyereknél erre nincs energia. Persze változó, más, ha valaki már eleve vállalkozó volt, és azt is akarja folytatni. A legtöbben a gyerek egy éves kora körül érzik azt, hogy felmernek lélegezni, már tudják kezelni a helyzetet, van egy kiszámítható ritmusa a napoknak, és akkor van igényük, hogy valamibe fogjanak. Egy lehetőség is egyben ez az időszak, el lehet kezdeni piciben, míg van egy biztonságom, kapom a GYED-et, a GYES-t, és kipróbálható, hogy fog ez nekem menni. Amikor a gyerekek elmennek óvodába, akkor meg egyre több időm lesz vállalkozni. Azt szoktam mondani, hogy a gyerekkel együtt tud nőni a vállalkozás.

-Sok siker történetet mondtál az előadás alatt. Mi volt a legutóbbi extra terv, ami téged megfogott?
-A Mikulás iroda olyan volt, nagyon kreatív, amihez semmi végzettség, vagy szakértelem nem kell, hogy ne tudná bárki csinálni. Van egy olyan ügyfelem, akiknek kizárólag rózsaszín tárgyakból van webáruháza. Lehet egészen képtelen ötletek köré is vállalkozást építeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása