Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 18. 16:19, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

A koronavírus miatt gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be a kormányfő

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülése után.

Orbán Viktor elmondta: ez már a hetedik nap a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta. Ez idő alatt megszervezték Magyarország kollektív védelmét, mely során a járványügyi szakemberek és az akciócsoportok 24 órában, folyamatosan dolgoznak.

Elsődleges az emberek egészségének a megvédése, de mint kitért rá, tett egy lépést a kormányzat a gazdasági döntések terén is. Mivel a világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetik, hanem a munkát, munkahelyeket is. Ezek megvédése is kiemelt feladat – hangsúlyozta.

A legsürgetőbb döntések:

- a magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

- a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- csütörtöktől a felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját a jegybanki alapkamat 5 százalékban maximálják

- gazdaságunk néhány szektora súlyos gondokkal küzd, mint a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztató ipar, a sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítások. Ezekben a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét átmenetileg teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítási díjuk pedig a törvényi minimumra csökken. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

- Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére