Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2017. Március 03. 07:44, péntek | Külföld
Forrás: mti

Gázpalackokkal felszerelt autóval bukott le a korábban terrorizmusért elítélt férfi

Gázpalackokkal felszerelt autóval bukott le a korábban terrorizmusért elítélt férfi

Gázpalackokkal felszerelt autóst állítottak elő Brüsszelben csütörtökön.

Az autót vezető fiatal férfi megsértette a közlekedési szabályokat, amikor igazoltatták. A hatóságok a gépkocsiban gázpalackokat találtak. A fiatalembert előállították - közölte a La Libre Belgique belga napilap rendőrségi információkra hivatkozva.

A rendőrség tájékoztatása szerint a belga főváros Saint-Gilles negyedében, piros jelzésen áthajtó, a közlekedési szabályokat nem betartva közlekedő gépkocsit megállították, az autóban két gázpalackot találtak. Az autó vezetőjéről megállapították, hogy 2016-ban terrorizmus vádjával öt év börtönre ítélték, de ez idáig nem kezdte meg büntetésének letöltését.

A hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata gyújtószerkezetet nem talált az autóban. A sofőr szándékáról, valamint arról, hogy hova szállította a gázpalackokat nincsenek információk, az előállított kihallgatása megkezdődött - közölték rendőrségi források.

A napilap értesülései szerint az előállított 27 éves fiatalember közeli kapcsolatban állt Najim Laachraouival, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett merényletek egyik kitervelőjével, a tavaly márciusi, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett robbantás egyik elkövetőjével.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

2022. Szeptember 30. 13:22, péntek | Külföld

Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.