Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2023. Június 22. 09:34, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

GFM: 76 ezer forinttal nőtt az átlagkereset

GFM: 76 ezer forinttal nőtt az átlagkereset

568 300 forint volt a bruttó átlagkereset áprilisban a KSH szerint.

2023 áprilisában tovább folytatódott a bérek gyarapodása, a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 15,5 százalékot növekedve elérte az 568 300 forintot, miközben a nettó bér 391 700 forintra nőtt. Bár a reálkereset áprilisban az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt kialakult nehéz helyzet miatt 6,9 százalékkal csökkent, az infláció egyre nagyobb ütemű csökkentése újra megnyitja az utat a reálbérek bővülése előtt - reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön a legfrissebb kereseti statisztikákra.

"A bruttó bérek 76 ezer forintos emelkedése azt jelenti, hogy a fizetések egy év alatt nagyobb összeggel nőttek, mint amennyit a baloldali kormányok idején egy minimálbéres havonta megkeresett" - írták, hozzátéve, hogy 2010-hez képest ma egy munkavállaló összességében már 2,8-szor magasabb fizetést vihet haza.

"A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindent megtesz, hogy megvédje a családokat és a munkahelyeket, segítse a gazdasági növekedést, támogassa a bérek emelkedését. Így a Kormány új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, miközben a családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal és a SZÉP-kártyára érkező támogatás növelésével segíti a lakosságot" - fogalmazott a minisztérium.

Az intézkedések növelik a háztartások vásárlóerejét, bővítik a fogyasztást, így hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez - áll a közleményben.

Címkék: átlagbér, ksh

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.