Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2018. Augusztus 31. 19:01, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó:pixabay

Gond adódott a Nemzetközi Űrállomáson

Gond adódott a Nemzetközi Űrállomáson

Helyreállították a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amely egyik orosz modulján \"hajszálrepedés\" keletkezett feltehetően egy mikrometeorit becsapódása miatt

- közölte pénteken az orosz Roszkoszmosz űrkutatási hivatal. A légnyomás az előírt értékek között van, és semmi sem fenyegeti a legénység életét vagy biztonságát.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója elmondta: feltételezések szerint az ISS-el nemrég összekapcsolt Szojuz MSZ-09 személyszállító űrhajó falán keletkezett parányi repedést feltehetően egy mikrometeorit becsapódása idézhette elő.

Az orosz űrkutatási vállalat Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint valóban a külső behatás a legvalószínűbb, mivel sem a Földön végrehajtott tesztek, sem a Föld körüli pályán az elmúlt két hónapban végrehajtott kíséreltek során nem tapasztaltak problémát a hajó légzáró képességével. Ugyanakkor számos egyéb verziót is vizsgálnak, hogy mi okozhatta a rést. Az illetékes hozzátette: egy különbizottság foglalkozik a legénység által a sérülésről készített fotók és videofelvételek elemzésével. Mint mondta, egyelőre még nem világos, hogy mikrometeorit, űrszemét, vagy más hulladék idézte-e elő a történteket. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő ISS repülési sebessége nyolc kilométer másodpercenként, így egy kisebb test becsapódásának ereje is olyan, mint egy lövedéké.

Szergej Prokopjev orosz űrhajós epoxigyantával átitatott anyaggal tömte be a repedést - közölte a NASA. A szivárgás ellensúlyozására az ISS-hez csatolt teherűrhajóról használt fel oxigént.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedés szerda éjjel keletkezett.

A Szojuz júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben azzal is térnek majd vissza a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy korai találgatni, hogy az űrhajósok korábban visszatérnek-e, ha a léket nem sikerül megnyugtató módon lezárni. Jelenleg hat asztronauta dolgozik az állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül.

Fotó: illusztráció

Címkék: űr, űrállomás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról