Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 15. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: gondosora.hu

Gondosóra program indult a 65 év felettiek védelmében

Gondosóra program indult a 65 év felettiek védelmében

Minden 65 év feletti, saját otthonában lakó állampolgárnak ingyenesen alanyi jogon jár.

Az elmúlt évszázadokban a családok életében magától értetődő volt a fizikai közelség, a több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, hiszen a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról. Idővel azonban évszázados szokások szűntek meg vagy alakultak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és mára már egyre kevésbé jellemző a generációk együttélése.

Az idős családtagról, ismerősökről való gondoskodás, az ő támogatásuk fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez.

Ugye Ön is biztonságban szeretné tudni idős szeretteit?

Mindig jelen lenni a másik életben néha erőn felüli feladat. Olyan digitális megoldást nyújtanak a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök egymástól épp fizikálisan távol vannak.

A Gondosóra programra erre a linkre kattintva lehet jelentkezni.

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik. Az így kialakuló bizalmi kör egy új típusú, jóléti szolgáltatási rendszert hoz létre.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Kinek segít a program?
Ugye Ön is azt szeretné, ha 65 évnél idősebb szeretteiről akár földrajzilag távolról is gondoskodhatna?
A programmal a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást biztosíthatjuk a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert (háziorvosok, szakszolgálatok, családsegítők, önkormányzatok stb.) nem szükséges igénybe venni.

A szolgáltatással segítjük a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását.

A program céljai
Ugye Ön is azt szeretné, ha idős szerettei a saját otthonukban, megszokott környezetükben élhetnének minél hosszabb ideig?
A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre! A program segít abban, hogy az idős emberek probléma esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

A programban való részvétellel kiemelt figyelmet fordítunk szeretteinkre, biztosítjuk azt a törődést, amelyre családtagjainknak – még önálló életvitel mellett is – szüksége van. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása általuk és a programnak köszönhetően idősek bentlakásos ellátásának igénybevétele nélkül is megvalósul.

Hogyan működik a program?
Ugye Ön is igénybe venne egy, az állam által ingyenesen biztosított készüléket és a hozzá tartozó szolgáltatást, hogy idős szeretteit megajándékozhassa a saját otthonukban maradás kényelmével és ezzel együtt a biztonság érzetével?

Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.
A jelzőeszközzel az idős ember minden körülmény között képes segítséget kérni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető).

Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

Mire használható a jelzőeszköz?
A jelzőeszközön segítség kérést küldhetünk a Diszpécserközpontnak, amely a központon keresztül összekapcsolja a jelzőt a kontaktszeméllyel, ezzel elősegíti a mielőbbi segítségnyújtást.

Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

A készülék állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést is küld, de önállóan nem cselekszik.

Fontos, hogy a készüléket rendszeresen töltse fel, és úgy viselje!

Mire nem használható a jelzőeszköz?
Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a Diszpécserközpont ebben segíthet.
Egészségügyi szakellátás, telemedicina, távdiagnosztika vagy specifikus egészségügyi probléma megoldása nem része a programnak.

A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad. Mindig ott van velünk, viseljük, de felhasználása a mobiltelefontól eltér! Nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni és külső hívásokat fogadni. A kommunikáció kizárólag a Diszpécserközponttal lehetséges a készüléken keresztül!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei