Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2011. November 24. 06:28, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így látja a szlovák minisztérium Boldoghy Olivér esetét

Így látja a szlovák minisztérium Boldoghy Olivér esetét

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esete a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye.

Állítja a szlovák külügyminisztérium állásfoglalásában, amely szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele miatt nem ellentétes az európai normákkal. Semjén Zsolt ezzel szemben azt mondta: az ügy rávilágít arra, hogy mennyire ellentétes az EU étoszával az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel.

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esete – akitől a magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák hatóságok megvonták a szlovákot – a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye, miszerint Budapest nem a reális kötődés, hanem az etnikai elv alapján adja az állampolgárságot. Egyebek között ezt állítja a szlovák külügyminisztérium szerdán délután Pozsonyban kiadott állásfoglalásában.

Az állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal, s ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama ismeri. A pozsonyi külügyminisztérium – áll a dokumentumban – továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák–magyar párbeszéddel oldják meg.

Mint ismert, a szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot.

Szlovák nagykövet: A törvény megfelel az előírásoknak

A budapesti szlovák nagykövet szerdán az MTI-t úgy tájékoztatta: Németh Zsolt külügyi államtitkárral folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

Peter Weiss nagykövet – mint közölte – az előző napi megbeszélésen kiemelte: a szlovák állampolgársági törvény teljes összhangban van az ország nemzetközi vállalásaival, főleg az európai állampolgársági egyezmény hetedik cikkével, valamint az európai joggal. A nagykövet hozzátette, hogy néhány EU-ország törvényei azonos vagy hasonló rendelkezéseket tartalmaznak.

A nagykövet az MTI megkeresésére azt is közölte: a találkozón megismételte az államtitkárnak azt a pozsonyi kérést, hogy a Magyarország és Szlovákia tartson kétoldalú tárgyalásokat állampolgársági ügyekben. „Sajnálatos, hogy ez irányú megkereséseinket mindeddig figyelmen kívül hagyták” – fogalmazott a nagykövet.

Megjegyezte, a sajtónyilatkozatokon keresztüli véleménycsere nem megfelelő mód arra, hogy ezt az érzékeny kérdést kedvezően rendezni lehessen. „Fontosnak tartjuk, hogy a lehető leghamarabb szakértői konzultációk kezdődjenek a kérdésben, az államtitkár erre a kérdésre sajnos nem reagált” – közölte az MTI-vel a budapesti szlovák nagykövet Németh Zsolttal folytatott megbeszélésével kapcsolatban.

A felvidéki magyar vállalkozó, Boldoghy Olivér ügye és szerepe egyfajta „felkiáltójel”, és a magyar kormány minden jogi és más segítséget megad a szlovák állampolgárságától megfosztott férfinak - emelte ki Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tizedik plenáris ülésén szerdán a Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelezte: Magyarország jogsegélyt nyújt mind Boldoghy Olivérnek, mind sortársainak, mint fogalmazott, „nemzettársainknak”. Azt mondta: ez az ügy messzemenően rávilágít arra, hogy mennyire ellentétes az Európai Unió étoszával az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel. Semjén Zsolt egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a szlovák kormányban részt vevő Híd-Most pártnak és a jobbközép kormánynak nem sikerült ígéretét valóra váltania, megszüntetnie a szlovák „ellentörvényt”, amely jogfosztással fenyeget, és azt meg is valósítja a magyar állampolgárság felvétele esetén.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

2022. Május 20. 06:00, péntek | Külföld

Hatra emelkedett a szlovéniai robbanásban elhunytak száma

Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy héttel ezelőtt történt robbanásban elhunytak száma, a ljubljanai kórházban meghalt az egyik súlyos sérültje a balesetnek

2022. Május 19. 13:06, csütörtök | Külföld

40 százalék körüli idei GDP-zuhanás lehet Ukrajnában

Londoni elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív