Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Valencia mentőövet kért, a 10 éves spanyol CDS-felár pedig soha nem látott magasságokba emelkedett, miközben az európai pénzügyminiszterek a bankmentőcsomagról egyeztettek. Idén harmadszor a spanyol 10 éves kötvényhozamok ismét átlépték a lélektani határnak tartott 7 százalékos szintet. A madridi vezető tőzsdeindex az IBEX, több mint 4 százalékkal szakadt be.

Nemrég Katalónia követelt magának pénzügyi segítséget, most Valencia tartomány vezetősége jelentette be: mentőcsomag nélkül fizetésképtelenné válhat - számolt be róla a privatbankar.hu. A kormány által a tartományok számára kidolgozott mentőprogramban a súlyosan eladósodott tartomány vehet részt elsőként.Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

A spanyol csődkockázatot jelző 10 éves CDS (credit default swiss) felár ismét meredeken emelkedni kezdett. Idén a mutató a Bankia feltőkésítésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt emelkedett először történelmi csúcsra, akkor 536 pont volt. A görög választásokkor a mutató tovább emelkedett egészen 585 pontig. Ma 600 pontig emelkedett a spanyol államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, ez újabb történelmi rekord.

A spanyol kötvénypiacon továbbra is nagy a feszültség, a tegnapi aukció kudarca még az euró árfolyamát is gyengítette. A 10 éves kötvényhozamok ma ismét a veszélyesnek tartott 7%-os szint felé emelkedtek - ez nagy mértékben megdrágítja a spanyol államadósság finanszírozását.

És ha mindez nem volna elég, a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro ismertette a kormány legújabb prognózisát. Ezek szerint Madridban jövőre már nem 0,2 százalékos gazdasági növekedést, hanem 0,5 százalékos recessziót várnak. Ehhez jön hozzá a 24 százalékos munkanélküliség, ami továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban.

A romló kilátások pedig a kockázatkerülés felé hajtják a befektetőket. Közben egyre nagyobb az elégtelenség az utcákon, a kormány által bejelentett újabb megszorítócsomag miatt, melynek keretében az áfát is emelik például.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.