Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 22. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Gyalogátkelőhelyen ütötték el a 17 éves lányt

Gyalogátkelőhelyen ütötték el a 17 éves lányt

Rendőrségi felhívás a hasonló balesetek elkerüléséért.

Egy 56 éves győri férfi közlekedett személygépkocsijával a 82-es számú főúton, Nyúl belterületén Győr felől Écs irányába . A haladása során a gépkocsivezető nem biztosított elsőbbséget a Kossuth Lajos utca 49. szám előtt, kijelölt gyalogos átkelőhelyen szabályosan haladó 17 éves fiatal lánynak, és őt elütötte. A baleset következtében a gyalogos megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy:

Mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet!
Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
Próbáljanak szemkontaktust teremteni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
Az esős, őszi időszakban különösen érvényes, hogy minden esetben az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Felhívják a gyalogosok figyelmét az alábbiakra:

Fontos, hogy kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
Az egyre rövidebb nappalokra való tekintettel kérjük, hogy fordítsanak fokozott figyelmet láthatóságukra, hiszen biztonságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet!
Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot növelő eszközöket!
A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton! (A szemkontaktus sokat segít!)
Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
A megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, kerékpárral és gyalogosan is minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé!

Mobil és füles!

Egyre több gyalogos baleset hátterében mobil telefonok (főleg az okos készülékek) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal!

…hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.