Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Június 18. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szalay Balázs

Gyalogtúra a csornai csata emlékére

Gyalogtúra a csornai csata emlékére

Szalay Balázs beszámolója alapján

Az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csata 166.évfordulója és a csata győztes hadvezérének, Kmety György halálának 150.évfordulója emlékére június 11-én – immár negyedik alkalommal - gyalogtúrát szervezett két csornai középiskola és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.

A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola illetve a Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóiból, tanáraiból és rábaközi hagyományőrzőkből álló mintegy ötvenfős csoport csütörtök délután vonattal utazott Marcaltőre. Az indulás előtt megemlékeztek arról, hogy Marcaltőn tartották utolsó pihenőjüket a Csornán állomásozó császáriak megtámadásra igyekvő honvédek. Az emléktúra résztvevői Marcaltőtől Szany és Szilsárkány érintésével gyalogoltak Csornára. Marcaltő után a Rába töltésén haladtak a megyehatárnál lévő hídig. Szanyban egy kis frissítővel várta őket a művelődési házban Töreki Imre felesége, Matyi néni. A 86-os főutat elérve a rendőrség biztosította a túrázókat, akik Szilsárkány után áthaladtak az új körforgalmaknál, majd rátértek egy földútra. A vasúttal párhuzamos úton értek a városhoz.

A közel harminc kilométeres távot hat óra alatt tette meg a végig lelkes csapat, és 23 óra körül értek be a városba. A túra végén Kossuth nótákat énekelve egy szalagot helyeztek el a Kmety utca végén található emléktáblán, melyen ez a felirat szerepelt: Tisztelet a honvédeknek! 4.Marcaltő-Csorna emléktúra – 2015. június 11.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

Vágányzári menetrend a Szombathely – Csorna vasútvonalon

Vonatpótló buszok közlekednek.

2024. Május 16. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 16. 11:00, csütörtök | Helyi

A hulladékszállítás rendje pünkösd hétfőn

Mikor tegyük ki a kukát?

2024. Május 16. 09:00, csütörtök | Helyi

Rendőrök a mórichidai oviban

Az idegenekkel való találkozás- és ismerkedés szabályairól beszélgettek a gyerekekkel.