Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Március 25. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Közi Horváth József Népfőiskola

Gyász borítja szíveinket

Gyász borítja szíveinket

Az utókornak tanulnia kell a 2. magyar hadsereg történetét

„Gyász borítja szíveinket sírva nézünk az égbe,
Könyörülő szent Istenünk, tekints le hőseidre.” – énekelte az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub a Közi Horváth József Népfőiskola legutóbbi rendezvényén, melyen a doni katasztrófa áldozataira emlékeztek.
„Azon szerencsésebb nemzedékhez tartozunk, akik kutathatják e témát” – ezeket már ifj. Sarkady Sándor mondta „A doni katasztrófa” című előadásának bevezetőjében. Immár sokadszor, újra felmerült a kérdés: „Miért vonult a 2. magyar hadsereg a Donhoz?”; Megtudtuk, hogy 1942 áprilisában történt a legnagyobb magyar vasúti csapatszállítás hadművelete. Illetve, hogy soproni katonák is voltak az első hősi halottak között. A megjelentek láthattak és hallhattak olyan filmhíradó részletet, melyet csak 1992-ben mutathattak be először „hanggal” a televízióban. Ez is jelzi, hogy nem mindig hősökként kezelték hazánkban a Donnál harcoló magyar katonákat – mondta el az előadó. Kiemelve, hogy minden magyar utókornak meg kell tanulnia, hogy a 2. magyar hadsereg a Donnál harcolt. „Legyünk büszkék rájuk, akik a legdrágábbat az életüket adták azért, hogy mi, az utókor békében éljünk – zárta előadását ifj. Sarkady Sándor, miközben még ott csengett fülünkben az emlékest kezdetén elhangzott ének részlete: „Az Úr Jézus szent nevében, nyugodjanak békében. Akiket a csatatéren elvesztettünk örökre.”

A 2012. március 23-án megtartott népfőiskolai előadás több mint ötven érdeklődött vonzott az agyagosszergényi Művelődési Házba, ahol egy kiállítást is megtekinthettek a témában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.