Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 20. 07:11, vasárnap | Sport
Forrás: STOP / MTI

Gyászolnak, és megbeszélik a konfliktust - visszatért a magyar Annapurna-expedíció

Gyászolnak, és megbeszélik a konfliktust - visszatért a magyar Annapurna-expedíció

Erőss Zsolt hegymászó szerint az Annapurna megmászására indított expedíció a lehető legrosszabbra sikerült, elveszítették a barátjukat és a csúcsot sem tudták megmászni.

A hegymászó ezt szombaton, a Liszt Ferenc-repülőtéren mondta az MTI-nek, miután az expedíció három tagja hazaérkezett. A légikikötőben családtagjaik és barátaik várták Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. Mécs László később érkezik haza.

Erőss Zsolt szerin az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy Horváth Tibor a 6800 méter magasan található III-as táborból elindul az alaptábor felé.

Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes - mondta Erőss Zsolt.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja az MTI-nek nyilatkozva szintén sikertelennek minősítette az expedíciót. Hozzátette: az Annapurna nagyon nehéz terep, de most már tudják, hogy mi lehet a megoldás; korábban kell a hegyre érkezni, több időt tölteni rajta, továbbá helikoptert is igénybe kell venni - ami viszont egy újabb expedíció költségeivel ér fel.

A konfliktushelyzettel kapcsolatban azt mondta, ezeket az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át, holott expedícióik általában sikeresek. Ebben a helyzetben velük volt egy újságíró, aki "túllőtt a célon", de arról nincs szó, hogy cserben hagyták volna egymást. Hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

A magyar Annapurna-expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről.

A magyar hegymászókkal tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu szerzője is, akinek nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több médium is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Erőss Zsolt erre úgy reagált, hogy "a cikkek tartalmától expedíciós társaimmal együtt elhatárolódunk, és méltatlannak tartjuk".

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.