Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 12. 13:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Gyémántot, aranyat és nőket is gyűjtött a lebukott kínai vezető

Gyémántot, aranyat és nőket is gyűjtött a lebukott kínai vezető

Csaknem 18 millió dollárt (4 milliárd forintot) tartott több mint két tucat bankszámlán, és 25 ritka gyémántot is őrzött aranyrúdjai mellett Liu Tien-an, a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság volt helyettes vezetője, akit korrupciós vádak miatt nemrégiben zártak ki a kommunista pártból - írta hétfőn egy hongkongi üzleti napilap.

Az 59 éves férfi nem csupán anyagi javakat, hanem egyéb örömöket is halmozott. A fővároson kívül Csöcsiang, Senhszi, Santung és Csiangszu tartományok különböző városaiban összesen nyolc szeretőt tartott, csingtaói lakásában több mint 330 pornófilmet találtak.
Liu Tien-an az utóbbi idők legmagasabb rangú kínai köztisztviselője, aki ellen internetes leleplezés alapján eljárás indult, és akinek ügyével már az ügyészség foglalkozik. A vele kapcsolatos terhelő információkat még májusban hozta nyilvánosságra mikroblogján egy újságíró, Luo Csang-ping, a Cajcsing gazdasági magazin főszerkesztő-helyettese.
A párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának múlt heti közleménye megállapította, hogy Liu a beosztását kihasználva nyerészkedett, ő és családja nagy összegű kenőpénzt kapott. A törvények áthágásával rokonait előnyhöz juttatta, készpénzt és ajándékokat fogadott el, "erkölcsileg elkorcsosult". Ügyében a továbbiakban az igazságügyi szervek járnak el.
A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében a botrányhoz kapcsolódóan megállapította: "Liu bukása elkerülhetetlen volt, ha ügye nem kerül nyilvánosságra az interneten, akkor is előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné vált volna végzete".
A kínai online médiában sokan megpróbálták megbecsülni Liu vagyonát. Aranyrúdjait összesen 2,32 millió jüanra (84,7 millió forint) taksálták, míg gyémántjainak értékét 764 millió jüanra (27,9 milliárd forint) tették. A mikroblogolók kalkulációi szerint a 800 millió jüan (29,2 milliárd forint) körüli vagyon megszerzéséhez - fizetését alapul véve - 8529 évet kellett volna dolgoznia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez