Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 05. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Gyopáros Alpár: mintegy hatvanmilliárd forinttal támogatta a falusi kisboltokat a kormány

Gyopáros Alpár: mintegy hatvanmilliárd forinttal támogatta a falusi kisboltokat a kormány

A falusi kisboltok infrastrukturális fejlesztésére ötvenmilliárd, működtetési támogatásukra további nyolcmilliárd forintot biztosított a kormány a Magyar falu programban.

Gyopáros Alpár a Magyar falu program keretében elkészült helyi kisbolt átadásán azt mondta: a múltban komoly veszély fenyegette a falvakat, ugyanis a szocialista kormányok alatt a közszolgáltatások színvonala romlott, így - például boltok, bölcsődék hiánya, rossz minőségű utak, járdák miatt - a falusiak közül egyre többen költöztek városokba.

Hozzátette: amikor a miniszterelnök meghirdette a programot, azt a célt fogalmazta meg, hogy ez a folyamat álljon meg, ha lehet, forduljon a visszájára, egyúttal javuljon a falvakban élők életminősége, és idővel érje el vagy haladja meg a városokban élőkét.

Mindehhez a közszolgáltatásokat kell javítani, azaz utakat, közösségi tereket, járdákat, közintézményeket, óvodákat, orvosi rendelőket, iskolákat kell felújítani vagy újakat építeni - jelentette ki.

Gyopáros Alpár hozzátette: a kormány éppen ezért már az első évben pályázatokat írt ki az önkormányzatok számára, így minden olyan kistelepülés, amely fejleszteni akarta a közszolgáltatásait, tudott részesülni az ehhez szükséges forrásokból.

A program 2020-ban a kistelepüléseken működő civil szervezetek támogatását is magában foglalta, 2021-től pedig a piaci szolgáltatások, így a falusi kisboltok fejlesztésének, újranyitásának a támogatása is elindult - jelezte a kormánybiztos.

Kiemelte, a kisboltok támogatására azért van komoly szükség manapság, mert ezek az egységek mindig is hátrányban voltak a nagy városi multikkal szemben, és jelenleg is "ki vannak téve az elhibázott szankciók okozta energiaválságnak és inflációnak".

Beszámolt arról, hogy annak a 2021-es pályázatnak az eredményeként, amelynek köszönhetően a csütörtökön átadott ivánbattyáni kisbolt is megújult, országszerte mintegy másfél ezer falusi bolt újult meg és részesült működési támogatásban.

Ismertetése szerint a kormány eddig ötvenmilliárd forintot költött a boltok infrastrukturális fejlesztésére, ezen felül nyolcmilliárdos forrást nyújtott működtetési támogatásukra.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: vigyázni, figyelni kell a falvakra, a falvakban élők igényeire.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Magyar falu program egységesen, minden ötezer lakos alatti települést kedvezően érint, és szinte nincsen olyan kistelepülés a választókörzetében, illetve az országban, amely nem részesülhetett a fejlesztésekből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.