Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Szeptember 08. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Győr-Moson-Sopron megyében is népszerű a kisadózók tételes adója

Győr-Moson-Sopron megyében is népszerű a kisadózók tételes adója

Szabálytalanság esetén a kata meg is szűnhet.

A vállalkozások adóterheinek könnyítését és az adminisztráció csökkentését szolgálja a 2013-ban bevezetett kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata. Győr-Moson-Sopron megyében is évről évre többen használják ki a kedvezőbb adózási mód előnyeit.

A kata szerinti adózást egyéni vállalkozó, egyéni cég, valamint kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

Győr-Moson-Sopron megyében az adónem bevezetésekor, 2013 elején kétezren éltek a lehetőséggel. Az elmúlt években töretlenül nőtt az egyszerűbb adózási mód népszerűsége, két év alatt megduplázódott a megyei kataalanyok száma, 2016-ra pedig meghaladta a hatezret. Az idei év elején már mintegy kilencezren, jelenleg pedig több mint tizenegyezer-hatszázan adóznak a kata szerint a megyében, vagyis nyolc hónap alatt mintegy háromezerrel bővült a kataalanyok száma. Míg 2016 elején a megyei egyéni vállalkozók 28 százaléka adózott a kata szerint, jelenleg az arányuk már eléri a 46 százalékot.

A katásoknak havonta tételes adót kell fizetniük, mely kiváltja a személyi jövedelemadót, társasági adót, egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót. A főállású kisadózó után 50 ezer, a nem főállású után pedig 25 ezer forintot kell fizetni minden megkezdett naptári hónapra.

Főállású kisadózó dönthet úgy, hogy 50 ezer forint helyett 75 ezer forint tételes adót fizet magasabb összegű ellátás eléréséhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magasabb lesz a kisadózó társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapja, amit például a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál kell figyelembe venni.

Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és a bevétele a 12 millió forintot meghaladta, a tételes adón felül a 12 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként megfizetnie. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 12 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. Az adóévben elért bevételről a kisadózónak nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő év február 25-ig.

A kisadózó vállalkozásoknak különösen érdemes odafigyelni az előírások betartására, ugyanis ha a NAV az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, illetve jövedéki bírságot szab ki, megszűnik a kedvezményes adóalanyiság, a NAV-nak nincs mérlegelési jogköre. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly év eleje óta negyvenkét katás adóalanyisága szűnt meg ezen jogsértések miatt. A leggyakrabban azonban nem ezen okok, hanem az év utolsó napján 100 ezer forintot meghaladó nettó adótartozás miatt vesztik el a kataalanyiságot. A megszűnés évére, valamint az azt követő 12 hónapra nem választható újra ez a kedvező adózási mód.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.