Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 29. 19:13, kedd | Belföld
Forrás: mti

Gyorsan nőtt az élelmiszer- és vegyi áruk kiskereskedelmi forgalma

Gyorsan nőtt az élelmiszer- és vegyi áruk kiskereskedelmi forgalma

Európában a negyedik leggyorsabban, értékben 6,4 százalékkal nőtt az élelmiszer- és vegyi áruk magyarországi kiskereskedelmi forgalma a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest

- derült ki a Nielsen az MTI-hez kedden eljuttatott elemzéséből. A bővülés jelentősen meghaladja a 3,7 százalékos európai átlagot, ennél gyorsabban csak Törökországban (14,2 százalékkal), Szlovákiában (9,3 százalékkal) és Ausztriában (6,7 százalékkal) nőtt az élelmiszer- és vegyi áruk kiskereskedelmi forgalma.

Ugyanakkor Svájcban 0,7 százalékkal csökkent, míg Dániában mindössze 1,2 százalékkal, Görögországban 1,9 százalékkal, Finnországban 2,1 százalékkal és Németországban 2,3 százalékkal nőtt az élelmiszer- és vegyi áruk kiskereskedelmi forgalma a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - emelte ki a Nielsen.

Az árváltozások hatását kiszűrve 3,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző negyedévvel összevetve, míg a kontinensen átlagosan 1,7 százalékos volt az emelkedés. A hazai élelmiszerek, háztartási vegyi áruk és kozmetikumok piacán átlagosan 2,8 százalékos volt a drágulás hatása negyedéves összehasonlításban, míg Európában az átlagos egységárak 2 százalékkal emelkedtek.

A kutatás szerint az európai gazdasági kilábalás egyik mozgatórugója az erősödő belső keresletben keresendő, mivel a kontinens több országban tapasztalható csökkenő munkanélküliség, és az alacsony infláció szintén pozitívan befolyásolja a költési kedvet Európában.

Hozzátették: ha a régiót elkerülik a nagyobb politikai, gazdasági válságok, akkor a kiskereskedelem lendülete az év hátralévő részében is folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.