Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 14. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: otthonigyogymodok.hu

Győzze le a kórt!

Győzze le a kórt!

Ha már itt az influenza szezon és a megfázások ideje, akkor célszerű néhány dologra jobban odafigyelni. Így előzheti meg és így kezelheti a bajt.

A nátha a felső légutak nyálkahártyájának megbetegedése, ezért a tünetek „nyaktól felfelé" jelentkeznek: orrdugulás, torokfájás, tüsszögés, köhögés. Ha ezenkívül legalább 38 °C-os láz, fej- és végtagfájdalom, rendkívüli kimerültség, hasmenés, hányinger vagy hányás is fellép, nagyobb a valószínűsége, hogy influenzát kaptunk.
Általában egy hétig vagy valamivel tovább tart, és még ezután is napokig gyengének vagy összetörtnek érezzük magunkat. A betegséget okozó vírus mindkét esetben cseppfertőzés útján terjed, például tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jut, de kézfogással és tárgyak érintésével is átadható.

Ne várjuk meg, míg a kezdeti tünetek súlyosabbá válnak: vegyünk be naponta legalább 1000 mg C-vitamint étkezés közben. Olyan terméket válasszunk, amely a C-vitamin hatékonyságát fokozó bioflavonoidokat is tartalmaz. Ha hasmenés lép fel, csökkentsük az adagot.

Az aranypecsétfű immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha rosszul érezzük magunkat, a kivonatát azonnal elkezdhetjük naponta szedni (magában vagy az immunerősítő kasvirággal együtt), és alkalmazzuk legalább öt napon keresztül.

A megelőzés ereje

  • Mossunk kezet gyakran szappanos vízzel, különösen abban az esetben, ha a környezetünkben már vannak betegek.
  • Piszkos kézzel ne nyúljunk az arcunkhoz. Ha mindig viszünk magunkkal egy kis üveg kézfertőtlenítőt, az sem jelenthet gondot, hogy nincs a közelben csap.
  • Kerüljük a kézfogást olyanokkal, akik meg vannak fázva.
  • Télen használjunk hidegpárásító készüléket, hogy ellensúlyozzuk a központi fűtés szárító hatását.
  • Végezzünk rendszeresen relaxációs gyakorlatokat. A stressz bizonyítottan növeli a megbetegedések kockázatát.
  • Pihenjünk. A legtöbb ember akkor fázik meg, vagy kapja el az influenzát, amikor kimerült.
  • Ápoljuk baráti kapcsolatainkat. Az erős társadalmi kapcsolatokkal rendelkező emberek jóval ritkábban fáznak meg.

Ha már belekeveredtünk...

A torokfájás csillapítása
Torokfájás esetén töltsünk meg egy 2,5 dl-es poharat meleg vízzel, keverjünk bele egy teáskanál tengeri sót, és gargarizáljunk vele. A sós oldat enyhíti a fájdalmat, és fertőtlenítő hatással rendelkezik.

A húsleves mint orvosság
A csirkehúsleves nem pusztán enyhülést nyújt a náthás vagy az influenzás betegnek, de egyike a legtökéletesebb gyógymódoknak. A legjobb a házi leves, különösen akkor, ha valaki olyan készítette, akit szeretünk:))

A szárazság ellen
A nátha és az influenza elleni küzdelemben a testünk kiszáradhat. Igyunk minél több folyadékot. Legalább nyolc nagy (250 ml-es) pohár ital (víz, tea, leves) szükséges ahhoz, hogy hidratáljuk a nyálkahártyát, csökkentsük a szemszárazságot, és enyhítsük a többi influenzás tünetet. A folyadék a nyákot is oldja, ezáltal megkönnyíti a felköhögését.

Gőzerővel
Öntsünk forrásban lévő vizet egy nagy edénybe, hajoljunk fölé, de ne túl közel, nehogy megégessük a bőrünket, vagy túl forró gőzt inhaláljunk. A fejünkre terítsünk egy törülközőt. Szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, és fújjuk ki a szánkon át. 5-10 percig folytassuk a gőzölést. (Az edényt stabil felületre, például asztalra helyezzük, ne az ágyra.)
Az inhalálás hatékonyságának fokozására adjunk a vízhez néhány csepp kakukkfű- vagy eukaliptuszolajat. A kezelés alatt hunyjuk le a szemünket, nehogy az illóolaj és a gőz keveréke irritálja.
Cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat egy zsebkendőre. Ha eldugul az orrunk, szippantsunk belőle néhányat.

Hasznos: Forduljunk orvoshoz, ha a lázunk három napnál hosszabb ideig 38 °C fölött marad, ha zihálni kezdünk, nehezen veszünk levegőt, erős fájdalmat érzünk a tüdőnkben, a mellkasunkban, a torkunkban vagy a fülünkben, illetve sok váladékot köhögünk fel, különösen, ha az véres vagy zöldes színű. Gyerekeknél a láz gyorsan kiszáradáshoz vezethet, ezért fontos, hogy elegendő folyadékot igyanak, és időben orvoshoz forduljunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.