Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 19. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Másfélfok.hu

Ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne

Ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne

6 fontos lépés a fenntarthatóbb internet felé.

Jelenleg több mint 4 milliárd ember használja aktívan az internetet, és ez csak növekedni fog a hozzáférés szélesedésével és a világnépesség gyarapodásával.- írta a másfélfok.hu oldalon megjelent cikkében Lehoczky Annamária, meteorológus, éghajlatkutató (PhD), környezeti szakújságíró.

A webhelyektől az e-mailekig ez óriási mennyiségű energiafogyasztással jár az adatközpontokban, távközlési hálózatokban és felhasználói eszközökben – ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne. De az információs és kommunikációs technológia egyben a hatékonyság és produktivitás mára nélkülözhetetlen motorja is, és nagy szükség is van rá más szektorok dekarbonizálásához. Ahhoz, hogy ezt kisebb szénlábnyommal érjük el, okosabban kell a fizikai és digitális infrastruktúrát fejleszteni, és árammal ellátni. Emellett tudatos felhasználóként is segíthetjük internetes karbonlábnyomunk csökkentését, például a kéretlen hírlevelek és energiavámpírok kiiktatásával, eszközeink életének meghosszabbításával, valamint a videó- és zene-lejátszás optimalizálásával. Hat lépésben megmutatjuk, hogyan tehető fenntarthatóbbá az internet, és mire figyeljünk oda a hétköznapokban, hogy ne csak az éghajlatra, de a pénztárcánkra rótt terheket is csökkentsük.

Egyre több időt töltünk az online térben a közösségi oldalakon, vagy zenehallgatással, streaming videók nézésével, levelezéssel és vásárlással. Ez egyben azt is jelenti, hogy növekvő mértékű új adatot kell tárolni és továbbítani.

2015 óta megtriplázódott az internet-forgalom, de a szektor áramfogyasztása nem ugrott meg, ami a fizikai infrastruktúra hatékonyságának növekedésével és az adatközpontok centralizálásával magyarázható – ugyanakkor a viszonylag könnyű korszerűsítések után ezt már nehéz lesz fenntartani.

6 fontos lépés a fenntarthatóbb internet felé:

1. Ki kell zöldíteni az adatközpontok energiaellátását
Az adatközpontok világszerte a globális villamosenergia-felhasználás körülbelül 1%-áért felelősek, és csak az Egyesült Államokban az ország áramfogyasztásának 2%-áért. Míg mára egyre több vállalat állítja, hogy adatközpontjait megújuló energiával látja el, a világ egyes részein még mindig nagyrészt fosszilis-alapú árammal működnek.

Ezért az egyik legfontosabb lépés az internet szénlábnyomának csökkentéséhez az, hogy az infrastruktúrát építő és használó cégek megújuló energiára váltsanak.

2. Legyen trendi a fenntarthatóbb webdizájn
A webhelyeken manapság rengeteg vibráló, csengő-bongó elem van, a rikító animációktól az automatikus lejátszású videókig, amik sokszor nemcsak bosszantóak, de a felesleges energiafogyasztás miatt károsak is az éghajlatra nézve. Ezek betöltését felhasználóként érdemes blokkolni, fejlesztési szempontból pedig minél inkább minimalizálni.

A klímabarát webdizájn nem feltétlenül jelenti azt, hogy kompromisszumot kell kötni az esztétika terén.

3. Iratkozz le a kéretlen hírlevelekről, és ne küldj óriás csatolmányokat
Naponta több mint 300 milliárd e-mail cserél gazdát, és egyetlen e-mail átlagosan 26 g szén-dioxid-kibocsátást eredményez a megírásához, elküldéséhez, fogadásához és tárolásához szükséges energia miatt. Csak az illusztráció kedvéért, ennek kompenzálására 129 millió fácskát kellene 10 évig nevelgetni – már ha lehetséges volna.

4. Optimalizáld a videók és zenék lejátszását
A világ internetes forgalmának legnagyobb részét az online videók nézése teszi ki, aminek élén az igény szerinti videó-szolgáltatások, például az Amazon Prime és a Netflix, valamint a YouTube és a közösségi médiában található klipek állnak.

5. Szavazz a pénztárcáddal, és hosszabbítsd meg az eszközeid életét
Fogyasztóként nem feltétlen tudjuk kiválasztani, hogy mely adatközpontokat akarjuk használni, de a nagy felhőszolgáltatók közül sok cég már elkötelezte magát a szén-dioxid-kibocsátások csökkentésére, tehát ezek valószínűleg zöldebb opciót kínálnak képeink/dokumentumaink online tárolására.

De az informatikai eszközeink gyártása és szállítása során kibocsátott üvegházhatású gázok is jelentős méreteket ölthetnek (nem is beszélve a keletkező elektronikai hulladékról és egyre növekvő nyersanyag-szükségletről).

6. Legyél tudatosabb az energiavámpírokkal
Az eszközök beállításaival is energiát, szén-dioxidot, és nem mellesleg pénzt spórolhatunk meg:

- eszközeink akkor is fogyasztanak áramot, amikor azok ki vannak kapcsolva, de áramellátás alatt vannak. A háztartási áramfogyasztás akár negyedét is kiteheti ez az üresjárati üzemmód („vámpír energia-fogyasztás”), ezért érdemes eszközeinket kikapcsoláskor áramtalanítani is.
- A számítógép „alvó” üzemmódban is fogyaszt áramot, ezért érdemes azt kikapcsolni, ha 2 óránál hosszabb ideig vagyunk távol. Ha pedig ennél rövidebb ideig hagyjuk magára, akkor érdemes automatikus alvó módot beállítani 10-15 perc passzivitás után.
- Ha 100%-ról 70%-ra csökkentjük a fényerőt, akkor a monitor által felhasznált energia akár 20%-át is megtakaríthatjuk, és ezzel a szemünk is kevésbé fárad.

További részletek itt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.