Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. December 19. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Ha nem figyel, elveszítheti a kedvezményeit!

Ha nem figyel, elveszítheti a kedvezményeit!

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes figyelniük arra, hogy még az idén rendezzék adótartozásukat. Az a katás, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan adózási mód, amely a vállalkozások meghatározott köre számára a hagyományos adózási módokkal összehasonlítva lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációval jár. Népszerűségét mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt években folyamatosan nőtt a kataalanyok száma. A kezdeti kétezerről két év alatt megduplázódott, 2016-ra pedig meghaladta a hatezret. Az idei év elején már mintegy kilencezren, jelenleg pedig tizenkétezren adóznak a kata szerint a megyében, majdnem minden második egyéni vállalkozó katás.

Az év végéhez közeledve minden kisadózó vállalkozásnak érdemes odafigyelni az adószámlájára, ugyanis ha a nyilvántartott nettó adótartozása az év utolsó napján meghaladja a százezer forintot, megszűnik a kataalanyisága. Ugyanakkor egy idén hatályba lépett könnyítés alapján a NAV visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről hozott határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozásának teljes összegét a határozat véglegessé válásáig megfizeti és ezt igazolja. Az adószámla egyenlegét a legegyszerűbben az ügyfélkapun lehet nyomon követni.

Érdemes figyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, illetve jövedéki bírságot állapít meg.

A kata hatálya alá év közben is be lehet jelentkezni, de ha valaki január 1-től már a kata szerint szeretne adózni, december 31-ig jelentkezhet be. 2018. január 1-jétől már ügyvédi irodák is lehetnek kataalanyok.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatban a NAV honlapjántovábbi hasznos információk találhatók a 61. számú információs füzetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon is lehet érdeklődni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.