Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2023. Január 06. 07:55, péntek | Külföld
Forrás: mti

Ha úgy érzed, magas az infláció, menj el Venezuelába

Ha úgy érzed, magas az infláció, menj el Venezuelába

Felére csökkent az infláció Venezuelában a múlt év végére, már csak 305 százalék.

Venezuelában 305 százalékra csökkent az infláció 2022 végére, a 2021. végi 660 százalékról - közölte egy független venezuelai pénzügyi elemzőközpont (OVF) csütörtökön.

A venezuelai központi bank utoljára tavaly októberben publikált inflációs adatokat. A hivatalos közlés szerint 2022-ben január és október között 119,4 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az elemzőközpont szerint az infláció havi üteme decemberben gyorsult, a novemberi 21,9 százalékról 37,2 százalékra nőtt, ami 22 hónapja a legmagasabb érték.

Az ország devizája, a bolivar a dollárral szemben 73 százalékkal gyengült tavaly, március óta folyamatosan gyengült.

Venezuelában a legtöbb termék árát dollárban rögzítik és tüntetik fel az üzletekben. A legnagyobb áremelkedés a ruházati termékek és a háztartási eszközök árában volt mérhető, de jelentősen drágultak az éttermi szolgáltatások valamint a szálláshelyek is. Az említett ágazatokban másfélszeresére emelkedtek az árak.

Az ügynökség szerint a bolívar tartós leértékelődése újabb hiperinflációs kihívás elé állíthatja a venezuelai gazdaságot. Legutoljára 2018-ban mértek hiperinflációt Venezuelában, akkor 130 százalék volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme.

Fotó: Pixabay

Címkék: infláció, Venezuela

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:18, szombat | Külföld

Ukrajnai háború - Olaf Scholz: több évig tarthat még a háború

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

2023. Március 31. 07:51, péntek | Külföld

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.