Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 19. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Hajó volt, most roncsdarab – avagy mentési gyakorlat a „Titanicon”

Hajó volt, most roncsdarab – avagy mentési gyakorlat a „Titanicon”

Megnyílt a Titanic 100 című kiállítás, amelyen közel 130 darab olyan tárgyat láthat a közönség, amelyek eddig még sehol nem voltak kiállítva.

A kiállítás különösen a mentésre, az annak során elkövetett hiányosságra hívja fel a figyelmet. Tudták, hogy a Titanic katasztrófája óta kötelező annyi mentőcsónakkal ellátni a hajókat, hogy az összes utas elférjen bennük? A túlélőkkel április 18-án érkezett meg a mintegy négyszáz magyar utast szállító Carpathia New Yorkba, ennek emlékére mentési gyakorlaton vehettek részt a sajtó képviselői a Közlekedési Múzeumban.

„A kiállítótérben a Titanic sétafedélzetének egy részlete elevenedik meg” - mondta a tárlat bemutatóján Drobni Nándor muzeológus. A kiállításon a hajó eredeti darabjaiból, tárgyaiból keveset, inkább relikviákat lehet találni. Vannak olyan tárgyak, amelyek a Titanic részére készültek, de a hajóba végül nem kerültek be, ilyenek a különböző porcelántárgyak. A hajó régi pompáját pedig a testvérhajójáról, az Olympiconról származó tárgyak szemléltetik. Emellett számos olyan tárgyat állítanak ki, amely egy magyar gyűjtőtől származik, aki azonban nevét nem fedte fel. Külön vitrin foglalkozik Dr. Lengyel Árpád magyar orvossal, aki a Carpathia hajóorvosaként a túlélők ellátását irányította.

Nem volt elég mentőcsónak...

Ismert, hogy a hajón utazók egyharmada, kicsit több mint 700 ember élte túl a katasztrófát, az áldozatok száma pedig mintegy 1500 volt. Mindenki megmenekülhetett volna, ám az eredetileg tervezett 60 mentőcsónakból mindössze 20-at helyeztek el a gőzösön esztétikai okokból – ismertette Drobni Nándor. Hozzátette: ez az akkori előírásoknak meg is felelt. A csónakok közül 12 darab 60 személyes volt, 4 kisebb és 4 összecsukható volt. Ez utóbbi fajta egyébként meg is tekinthető a tárlaton. Kevesen tudják, de a Titanic katasztrófája után írták elő, hogy annyi mentőcsónak legyen a fedélzeten, hogy süllyedés esetén az összes utast meg lehessen menteni.

...és nem tartottak mentési gyakorlatot sem

Másik végzetes probléma az volt, hogy az indulás óta a Titanicon nem tartottak mentési gyakorlatot, így tulajdonképpen senki nem tudta, mi a teendő ilyen helyzetben. A tisztek nem ismerték a daru kezelését és nem tudták, hogy a mentőcsónakokat teljes terheléssel is le lehet engedni a vízre, ezért történt, hogy a legnagyobb, 10 méteres és 60 személyes csónakban valójában soha nem ültek be ennyien. Baj volt a már említett négy összecsukható csónakkal is, ezek ugyanis le voltak kötözve, s a vászon a nedvességben meg is duzzadt, tíz erős férfi is alig tudta megfordítani őket. Amennyiben teljes kapacitással kihasználták volna a mentőcsónakokat, úgy becslések szerint 1200-1800 embert is meg lehetett volna menteni – mondta a muzeológus.

Csak egy csónak fordult vissza

Drobni Nándor elmondta, mikor a mentőcsónakok elindultak, a tisztek azt az utasítást kapták, hogy előbb távolodjanak el a hajótól, majd később menjenek vissza túlélőkért. Azonban mindössze egyetlen hajó fordult vissza, amely két túlélőt szedett fel. A mentőmellények az 1-2 fokos vízben csak akkor mentették meg az utas életét, ha 2-3 percen belül felvette őt egy mentőcsónak, máskülönben nem.

Mentési gyakorlat újságíróknak

A tárlat bemutatása után, korabeli mentőmellényt felvéve mentési gyakorlaton vehettek részt a sajtó képviselői. Egy harminc fős csónakba tizenöten – nem túl kényelmesen fértünk el. Természetesen lehetett még volna néhány főnek helyet szorítani, hiszen a Titanic túlélőinek utazása nem a kényelemről, hanem az életmentésről szólt. Ezután megpróbáltuk a lehetetlent – beleképzelni magunkat abba a helyzetbe, hogy a levegő egy-két fokos, körülöttünk holttestek és nem tudjuk, érkezik e mentésünkre valaki.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.