Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 04. 08:20, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Halált hozott az ítéletidő

Halált hozott az ítéletidő

Özönvízszerű esőzésekkel járó hatalmas viharok pusztítottak kedden Nagy-Britannia jelentős részén.

Az ítéletidőben egy ember meghalt, többen megsérültek, számos országrészben komoly károk keletkeztek és súlyos fennakadások voltak a közlekedésben.

Az Atlanti-óceán felől érkező viharzóna délnyugatról északkelet felé haladva vonult át az ország felett. A legnagyobb erejű, 160 kilométer/órás sebességet meghaladó széllökéseket Skóciában és Észak-Angliában mérték, de 80-100 kilométer/órás szélvihar volt Londonban és a déli országrész más térségeiben is. Mindezt nagy mennyiségű csapadék kísérte, amely helyenként áradásokat is okozott.

A délkelet-angliai Kent megyében egy 50 éves férfi meghalt, amikor furgonjára rádőlt egy fa. A dél-angliai Surrey megyében ugyancsak fát döntött a szél egy autóbuszra, amelynek vezetője súlyosan megsérült.

Az orkánerejű szél országszerte kamionok sokaságát borította fel. Számos közúti hidat le kellett zárni, és a vihar miatt több órára le kellett állítani a hajóközlekedést a világ legforgalmasabb kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben.

Skóciában 70 ezer, Észak-Írországban tízezer, Angliában 8500 háztartás maradt áram nélkül, miután a szélvihar fákat döntött a távvezetékekre. Walesben több települést is ki kellett üríteni, mert a szél által leszaggatott magasfeszültségű vezetékek az utcákra zuhantak.

A viharban sok brit repülőtér forgalma akadozott, és számos helyen – főleg az áradásveszélyes tengerparti szakaszokon – leállították a vasúti közlekedést is.

Néhány héten belül ez a második hatalmas vihar Nagy-Britanniában. December 8-án ugyancsak az Atlanti-óceánról érkezett egy alacsony nyomású viharzóna, amely Skócia középső térségei felett vonult át, helyenként heves havazás kíséretében.

Az akkori legerősebb, hurrikánszerű széllökéseket az északkelet-skóciai Aberdeentől nem messze elterülő Cairngorms hegyvidéki nemzeti parkban mérték, 264 kilométer/órás legnagyobb észlelt szélsebességgel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.