Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Október 03. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Totalcar

Használt autót venne? Ellenőrizze online az adatait!

Használt autót venne? Ellenőrizze online az adatait!

Sokkal nehezebb lesz az óratekerés

Mostantól az összes, Magyarországon forgalomban lévő, rendszámos jármű fontos adatait elérhetjük a neten, mert ma bemutatták a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának új netes Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatását.

Európa számos országában régóta nem gond az elektronikus adatlekérdezés, így Magyarország tulajdonképpen a lemaradását hoztba be a mostani fejlesztéssel. A kilométeróra korábbi állásain kívül azonnal megtudhatjuk az autó márkáját, típusát, a színét a színkóddal együtt, illetve azt, hogy nem körözi-e a rendőrség.

Az elektronikus adatlekérdezéshez regisztrálnunk kell a Magyarország.hu-ra, ahol egyéb hivatali ügyeinket, például az okmánycseréket is intézhetjük. A regisztráció nem megy otthonról, be kell mennünk egy kormányhivatalba (okmányirodába), hogy igazoljuk, nem a világ másik felén éldegélő adathalászok vagyunk.
Ha ezen átvergődtünk, a KEKKH honlapján, aWebes ügysegédnevű pontban a Magyarországi nyilvántartásban szereplő összes rendszámos jármű, vagyis 2,4 millió forgalomból kivont és 4,4 millió éppen forgalomban lévő autó teherautó és motor adatait ellenőrizhetjük. A keresés a rendszám megadásával indul és a felsorolt alapinformációk mellett a forgalmival a kezünkben ellenőrizhetjük, hogy egyezik-e a sorszáma a nyilvántartással, mert ha az sem stimmel, rögtön sarkon fordulhatunk. Lejön még a műszaki vizsga érvényességének ideje, a tömegadatok, illetve a gyártás és forgalomba helyezés időpontja, a motor alapvető műszaki adatai és persze az, hogy hány személyre van vizsgáztatva az autónk és hogy van-e rajta bármilyen forgalmi korlátozás. Ezeket csak indirekt módon tudhatjuk meg, tehát be kell írnunk a rendszer üres rovataiba az adatokat, és megjelenik, hogy a központban is ezek szerepelnek-e vagy sem.

A szolgáltatás fizetős, egy lekérdezés minimum 625 forintba kerül, de a tarifa autónként csak 275 forint, így érdemes akár több autót is ellenőriznünk. Akárhogy nézem ez jóval kedvezőbb ár, mint az okmányirodák papíralapú megoldása, mert azért autónként 1250 forintot kérnek, és várni kell az információkra. - tudtuk meg a Totalcar oldaláról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?