Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatásvizsgálatot kér az MTA a római-parti mobilgátról

Hatásvizsgálatot kér az MTA a római-parti mobilgátról

Műszaki és ökológiai vizsgálatot kérne a Magyar Tudományos Akadémia a Római-partra tervezett mobilgát környezetformáló hatásáról: bár egyetértenek azzal, hogy az árvízvédelmi intézkedésekre szükség van, féltik a kavicsos partot és a helyi galériaerdőt is.

Az MTA Tájépítészeti Albizottságának tagjai szükségesnek tartják a csillaghegyi ártéri öblözet árvízi védelmének és csapadékvíz elvezetésének megoldását, valamint a Római parti sétány környezetének rendezését, a szabadterek és zöldhálózati elemek revitalizációját, mert ezek a legfontosabb feladatok, és ezek szolgálják a közösségi, összvárosi, valamint turisztikai érdekeket.
Ezzel együtt, az albizottság a terület rendezését csak az Európai Unió Víz Keretirányelve alapján tartja kivitelezhetőnek, amely minden vízügyi tervezésben megköveteli, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igények és az ökológiai szempontok érvényesülését, megőrizve és fejlesztve folyóink jó ökológiai állapotát.

A közlemény tovább leszögezi: a római-parti kavicsos partjelleg és a folyót kísérő galériaerdő olyan egyedi tájérték, amelynek kultúrtörténeti, tájhasználati aspektusai és térségi zöldfolyosó szerepe megkérdőjelezhetetlen, és mint ilyen, védelemre érdemes.

A tájépítészeti testület szerint, az eddig vizsgált árvízvédelmi változatok közül költséghatékonysága, fenntarthatósága és valós árvízi védelmet biztosító jelentősége miatt a Nánási út–Királyok útja védvonal megerősítésére kellene koncentrálni, tekintettel arra, hogy a hullámtér védelme az önkormányzatnak nem kötelező feladata.

Az albizottság megfontolhatónak tartja egy a part menti, a hullámtéri ingatlanok kerítésvonalában létesítendő, egyedi tervezésű és tájba illesztett (kerítésként is funkcionáló) gátrendszer tervváltozatának kidolgozását, a kavicsos partszakasz, a közterületi sétány és kísérő növényzet megtartása (és rendezése, megújítása) mellett. Mindkét tervváltozathoz el kell készíteni a szükséges műszaki, ökológiai és társadalmi hatásvizsgálatokat, mert végleges döntés csak ezek alapján hozható.

Az testületi tagok fővárosi lakosok közvetlen és közvetett érintettsége, valamint a táji- és ökológiai jelentőség és értékek miatt csak széles társadalmi vitát és közvélemény-kutatást követően javasolják a Fővárosnak, hogy a kérdésben felelős döntést hozzon, s mindenkor az EU Víz Keretirányelv szellemében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során