Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 31. 13:46, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Havi szinten csökkentek, éves szinten nőttek a magyar ipari termelői árak

Havi szinten csökkentek, éves szinten nőttek a magyar ipari termelői árak

Decemberben kismértékben csökkentek az ipari termelői árak Magyarországon. Havi szinten 0,5 százalékos volt a csökkenés.

Ha a tavalyi év összességét nézzük, akkor viszont 4,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. Tavaly a termelőiár-index átlag felett nőtt az élelmiszeriparban, a kőolaj- és a fémfeldolgozásban, valamint a vegyianyag-gyártásban. A járműgyártásban és az energiaszektorban kismértékben emelkedtek, a számítógépek, elektronikai termékek gyártásában kismértékben csökkentek a termelői árak.

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a novemberinél. Kisebb árnövekedés történt a vegyi anyag, termék gyártása, az élelmiszeripar, illetve a gép, gépi berendezés gyártása, valamint a villamos berendezés gyártása területeken. Jelentősebb árcsökkenést tapasztaltunk a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A többi feldolgozóipari ágazatban az árcsökkenés mértéke 0,1 és 1,4 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásban, illetve a kis súlyú bányászatban az árak decemberben az előző havihoz képest egyaránt 0,5 százalékkal nőttek.

A 2010. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítését 8,2 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, valamint a vegyi anyag, termék gyártásában mértek. 2010 decemberéhez viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban, a textil- és bőriparban, illetve a gyógyszergyártásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,1 és 6,2 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 6,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal alacsonyabb árakat mértünk. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,5 százalékkal csökkentek, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai kismértékben, 0,1 százalékkal növekedtek. 2010 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,3, a beruházási javakat előállító ágazatokban 3,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. decemberben az előző havihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, a 2010 decemberinél 7,5 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,8 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 1 százalékkal gyengült; a 2010 decemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 9,7, a dollárhoz mérten 10,1 százalékkal gyengült.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére