Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Április 08. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Megtévesztő hirdetés alapján vásárolt háza az onlinejogsebesz.hu egyik kérdezője. Mit tehet? Ebben segítenek a szakemberek. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
1 hete vettem egy 32 nm-es tégla építésü lakást, ami úgy lett meghirdetve, hogy a tetőtér beépíthető, ezért is vettem meg 7 millió forintért. Viszont a szomszédom azt mondta, hogy nem tudja beépíthető-e, mert ez egy a 30-as években épült ház, amin azóta semmi felújitás nem történt és az elöző tulajdonos semmilyen papírral nem tudta igazolni, hogy beépíthető-e tetőtér, viszont így lett meghirdetve. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régi tulajnak valamilyen dokumentummal igazolnia kellett volna a tetőtér beépíthetőséget? Ha beépíthető kell-e engedély a beépítéshez illetve kell-e a szomszéd hozzájárulása, mivel a tetőtérbe(padlásra)az ő tetőterébe közös a feljáró lépcső. Ha nem építhető be, akkor tehetek-e jogi lépést a volt tulajdonos felé, hisz ő így hirdette meg? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kérdését két részre kell bontani. Egyrészről annak eldöntése, hogy a tetőtér beépíthető-e építész szakember kompetenciájába tartozik. Egy szakember tudja önnek megmondani, hogy a tetőtér beépíthető-e, ha igen milyen módon kivitelezhető, és a tervezett kivitelezés engedélyköteles-e. A másik része a kérdésének, azaz egy esetleges jogi lépés az eladóval szemben ennyi információból nehezen megválaszolható. Fontos annak vizsgálata, hogy vajon beépíthetőség hiányában megvásárolta volna az ingatlant, avagy egyértelműen nem. A hirdetésen túl bármiben megtévesztett-e Önt az eladó? Ha megtévesztette Önt az miben állt? Ha és amennyiben a vétel feltétele volt a beépíthetőség, akkor azt miért nem szabályozták az adásvételi szerződésben? Sok kérdésem lenne, amire nem ismerem a választ. Ha az adásvételi szerződés e kérdést nem szabályozza, akkor abból kell kiindulnom, hogy az eladó szavatosságot kizárólag az ingatlan jelenlegi használhatósága vonatkozásában vállalt. Minden egyéb körülmény vonatkozásában Önt terheli a bizonyítás és önmagában csak a hirdetésre támaszkodva ennyi információ birtokában nem tudok olyan tanáccsal szolgálni, ami ügyét biztos sikerre vezetné egy esetleges jogi útra terelés esetén. Érdemes lenne felvennie a kapcsolatot az eladóval, hogy mire alapítva hirdette az ingatlan beépíthetőként.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.