Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 27. 12:53, hétfő | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Varga György

Helyenként 130-160 milliméternyi csapadék hullott le a hétvégén

Helyenként 130-160 milliméternyi csapadék hullott le a hétvégén

A hétvégi heves esőzésekben helyenként 130-160 milliméternyi csapadék hullott le Somogy és Zala megye egyes területein

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Siklós Gabriella közölte: károk leginkább Somogy megyében, Nagyatád térségében keletkeztek. Somogy megyében ugyanis sok kis vízfolyás van, amelyek településeken vezetnek keresztül, ilyen mennyiségű csapadékot azonban képtelenek elvezetni - emelte ki. Így volt ez a Rinya-pataknál is, ahol a korábbi legmagasabb vízállás 258 centiméter volt 2010-ben a nagyatádi vízmércén. Vasárnap délelőtt azonban 344 centiméteren tetőzött Nagyatádnál a Rinya, ami több mint nyolcvan centiméteres rekorddöntést jelent - mondta a szóvivő.

Hozzátette: vasárnap délelőtt a vízügyi igazgatóságnak geodétákat is ki kellett küldeniük Nagyatádra, ugyanis a vízmércén 300 centiméter felett nem voltak rubrikák, így tovább kellett szintezni azt, hogy követhessék a vízállást.

Tájékoztatása szerint a Rinya-patakon az ár várhatóan hétfő délelőtt ér Babócsára és ott is megdőlhet a rekord.

A belvizes területek mértéke azonban nem jelentős, bár van, ahol a föld nem tudta azonnal befogadni a nagy mennyiségű vizet - jegyezte meg.

Siklós Gabriella hangsúlyozta: ezeken a településeken önkormányzati védekezés van, ebben a vízügy szakemberei műszaki irányítókként vesznek részt.

Kitért arra: a jövőben is kell számolni az ilyen helyzetekkel, a villámárvizek a vízügyi ágazat kiemelt kérdései közé tartoznak.

Címkék: csapadék, eső, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.