Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Hírek

2013. Június 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Hiperérzékeny bőrű csecsemő: még simogatni sem szabad

Annyira érzékeny és sérülékeny egy brit csecsemő bőre, hogy a szülei még csak nem is simogathatják öt hónapos lánykájukat.

A manchesteri gyermek bőre állandóan felhólyagzik, mert Epidermolysis Bullosa betegségtől szenved, amely gyógyíthatatlan. Ráadásul heves fájdalommal jár a bőrfelület sérülése, így aztán a gyermeknek öltöztetése, fürdetése előtt mindig fájdalomcsillapítót kell beadni.
"Egyszerűen nem lehetünk túl óvatosak" - idézte a 34 éves anyát, Kerry Quinnt a The Daily Telegraph című brit lap.
Az öltöztetés rendkívül finom mozdulatsort igényel: a ruhácskákat a szülők kifordítják, mielőtt lányukra adják, hogy a súrlódást minimálisra korlátozzák.
A lány lábait születésekor egyáltalán nem borította bőr, az orvosok pedig első pillantásra azt hitték, hogy hatalmas anyajegyeket látnak. Utána fertőzésre gyanakodtak, mígnem arra jutottak, hogy a csecsemőnek Epidermolysis Bullosa betegsége van, amely genetikai eredetű és ritka, de messze nem egyedi: Nagy-Britanniában mintegy ötezren szenvednek tőle, az egész világon pedig félmillióan. A kór lényege, hogy hiányzik az a fehérje, amely a bőr két fő rétegét összetartja, emiatt azután minden mozdulat, amely súrlódással jár, elválasztja a két réteget egymástól és kiütések, hólyagok támadnak köztük. Mindennek tetejébe a gyermek esetében rendkívül nagy a kockázata annak, hogy tizenéves korára bőrrák támadja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 19:01, szombat | Belföld

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon - közölte honlapján a rendőrség szombaton.

2021. Június 12. 16:58, szombat | Belföld

Hajós felvonulást tartottak a Dunakanyarban

Hagyományteremtő hajós felvonulás volt szombaton a Dunnakanyarban. A sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, többtucatnyi hajó vonul végig a Dunán.

2021. Június 12. 16:50, szombat | Belföld

Érkezik az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

2021. Június 12. 07:00, szombat | Belföld

Nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt