Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 09. 11:10, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Híres premontreiek életútja

Híres premontreiek életútja

„Múltunk, jövőnk, értékeink.” Tegnap a csornai Városi Könyvtárban Heiter Róbert Gottfried OPraem testvér prelátusi titkár tartott előadást „Ragyogás – A pálya. Híres premontreiek életútja” címmel

Az érdekes előadásban három csornai kötődésű Premontrei kanonok életútjáról ésmunkásságáról hallottunk; Kuncz Adolf, Lipp Vilmos és Pákay Arnold.

Az 1802-es császári rendelet értelmében a lelkipásztori munka mellett megindult rendi keretekben a tanítás. A rend több városban létesít gimnáziumot, ebből a leghíresebb a szombathelyi, keszthelyi és végül a csornai. Kuncz Adolf matematika-történelem és magyar-természetrajz tanárként, bölcseleti doktorként megalkotta a Magyarországon egyedülálló, 11 termet igénylő hatalmas természetrajzi szertárat. Elbűvölik a telefon adta lehetőségek, az országban elsőként épít ki magán telefon hálózatot, melybe 1886-ban Csornát is bekötik. Nevéhez fűződik még az 1890-es Foucault-inga kísérlet elvégzése a szombathelyi székesegyházban.
Lipp Vilmosnak köszönheti a világ a magyar népvándorlás kori emlékek feltárását, és a szombathelyi római kőtár megtervezését.
Többek ismerhették akár személyesen is Pákay Arnoldot, az ő kezdeményezésére jött létre a Csornai Premontrei Gimnázium 1947-ben, melyet sajnos a kommunista diktatúra nem kímélt.
Lelkipásztori munka és tanítás mellett a premontreiek maradandót alkottak tudományos és kulturális területen is. Erről olykor elfeledkezünk, de néha álljunk meg egy rövid időre, tekintsünk vissza, és ne engedjük feledésbe veszni a régmúlt idők nagyjait.

Mouhoubi Péter

Címkék: csorna, premontrei

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon