Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

HM: megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban

HM: megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat, az összes fellelhető darabot összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait - a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan - Splitbe viszik.

A HM beszámolt arról is, hogy a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, "legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal".

A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe - tette hozzá.

A vezérkari főnök - a HM közleménye szerint - hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

A HM úgy folytatta: Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József-helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak

"A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért" - zárták közleményüket.

A kép illusztráció - Infopapa.hu - Szalóky Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.