Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. December 03. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HVG

Hogyan ismerjük fel a félrevezető információkat az interneten?

Hogyan ismerjük fel a félrevezető információkat az interneten?

Ez az a weboldal, amit legalább egyszer minden 13-16 évesnek látnia kellene, és a tanáraiknak is.

Elsősorban 13-16 éves gyerekeknek és tanáraiknak szóló oktatási oldalt indított a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány.- írta a HVG. A Detekto.hu felhasználói a hamis információk felismerését, ellenőrzését és értelmezését gyakorolhatják.

Melyek a hamis tartalmak jellemző típusai? Mikor vagyunk különösen fogékonyak a félrevezető információk iránt? Léteznek-e megbízható hírforrások? Hogyan és miket kérdezzünk annak érdekében, hogy megítéljük egy információ hitelességét? Milyen eszközök segíthetnek a tények ellenőrzésében? – többek között ezekben a témákban nyújtanak tanácsokat a Detekto.hu anyagai, amelyek a következő két évben négy csomagban kerülnek fel az oldalra.

A kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket és módszereket használhatnak a tényellenőrzésre.

- A tananyagfejlesztést két kutatás előzte meg. Első körben felmértük, hogy milyen gyerekeket célzó, médiaértést fejlesztő online projektek léteznek magyar nyelven. A hiányosságokat látva meghatároztuk tananyagunk fő irányvonalait, majd egy második kutatásban nemzetközi viszonylatban megnéztük, milyen jógyakorlatok adhatnak inspirációt a fejlesztéshez – mondta el Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült program első csomagjában a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését és értelmezését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

A tananyagban a tudás megszerzése aktív tanulói tevékenységet feltételez, és támaszkodik a gyerekek meglévő ismereteire. „Az átadni kívánt ismeretek gyakorlatokba ágyazottan jelennek meg, ahol a válaszokra adott visszajelzéseken keresztül zajlik a tudás felépítése. Az értékelés nem a pontos definíciók számonkéréséről szól, hanem az ismeretek rendszerzésének és elmélyítésének eszköze” – mondta Timár Borbála, az Idea Alapítvány munkatársa.

További részletek a HVG cikkében és a Detekto oldalán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 16:00, kedd | Helyi

Figyeljünk a motoron! Figyeljünk a motorosokra!

A megyében februárban számos személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt motorkerékpárosok részvételével.

2024. Február 27. 13:00, kedd | Helyi

Az ismeretlen sofőr letörte a sorompó rúdját, majd elhajtott

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

2024. Február 27. 09:00, kedd | Helyi

Gardrób vásár Fetődön

Előzetes regisztráció szükséges.