Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 05. 12:09, kedd | PR

Hogyan nyerjünk sokat a bankváltással?

Hogyan nyerjünk sokat a bankváltással?

Ha személyi kölcsönt vagy más pénzügyi terméket keresünk és körülnézünk a piacon, nem feltétlenül a saját bankunk ajánlata a legmegfelelőbb. Ne gondoljuk, hogy bukunk azzal, ha új pénzintézethez megyünk át.

Sokkal jobb lehet a hitelünk, ha bevállalunk pár feltételt

A magyar polgárok pénzügyi tudatosság terén az első lépcsőfokokon állnak. Azt például, hogy egy máshol levő szolgáltatás miatt elhagyják a meglevő pénzintézetüket, kevesen vállalják be szívesen. Igaz, a bankhoz való ragaszkodás más országokban is jellemző, még az USÁ-ban is, ahol például a hitelkiváltás nemzeti sport.

Mikor lehet a szolgáltató váltásra szükség? Ha például személyi kölcsönt keresünk, sokszor jobb ajánlatot kapunk, ha annál a banknál vezetünk számlát, amelyiknél a hitelre szerződünk. A pénzintézetnek ugyanis jó üzlet, ha hozzá érkeztetjük a fizetésünket, ha ő kezeli a számlánkat, épp ezért kedvezményeket kaphatunk más termékekből.
Ha hajlandóak vagyunk váltani, az igen komoly, 2-3 százalékos kamatkedvezményt is jelenthet. Mivel jelenleg 9 százalékos THM-mel is vannak ajánlatok a piacon, ez komoly nyereséget jelenthet.



Egyet kiragadva a sok lehetőség közül, a Raiffeisen banknál jövedelem érkeztetés - azaz a számla áthozása - nélkül egy 5 éves futamidejű, 3 millió forintos kölcsön THM-je 12,23 százalék, míg számlavezetéssel 8,92 százalék.

Igencsak megéri tehát átvinni a számlánkat, persze csak az után, hogy megnéztük, összességében nyerünk-e. Ha belebonyolódunk a számokba, a döntéshez akár független pénzügyi tanácsadó segítségét is kérhetjük, de az online kalkulátorok is sokat segíthetnek. Az új banknál valószínűleg több számlacsomag is választható, arra érdemes odafigyelni, nekünk melyik a legkedvezőbb.

Már 2009 óta van egyszerűsített bankváltás

Mióta az egyszerűsített bankváltás bevezetésre került, a számlavezető bankunk megváltoztatása sokkal gördülékenyebb. A munka dandárja nem az ügyfélre hárul, hanem a két bankra, amelyek a papírmunkát nagyrészt elintézik egymás közt.
Amit mindenképpen meg kell tennünk, hogy a munkáltatónk felé - amennyiben bért utalnak nekünk - jeleznünk kell, hogy megváltozott a számlánk. Ennek az átállásnak a bonyolultsága nagyban függ attól, hogy intézi a cégünk a fizetéseket. Ha külsős a bérszámfejtés, akkor lehet, hogy egy hónap alatt fut át a kérés, de elintéződhet 3-4 nap alatt is.

Egyeztessük, milyen állandó utalásaink vannak

Emellett ha be vannak állítva automatikus utalások, azokat is át kell rendezni. Ám ezt a feladatot az egyszerűsített bankváltásnál a legtöbb pénzintézet átveszi, és folytatódnak a beállított, szolgáltatók felé történő havi utalások zökkenő nélkül. Az új bankhoz érdemes lehet pár korábbi számlakivonatot elvinni, hogy egyértelmű legyen, mennyi és milyen utalás van beállítva.
A régi bankszámla nem szűnik meg magától, ezt nekünk kell kérelmezni. Érdemes ellenőrizni, tényleg leállították-e a számlát, mert ha tovább fut, az plusz költséget jelenthet a számunkra.
Ha igényeltünk bankkártyát, elektronikus szolgáltatásokat, hitelkeretet, ennek felszámolása is általunk, ‘kézileg’ történik. Ennyiben tehát nem annyira egyszerű az egyszerűsített bankváltás, de jóval kevesebb utánajárással jár, mint 2009 előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák