Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2024. Július 17. 18:57, szerda | PR
Forrás: (x)

Hogyan rendezzük be a teraszt, hogy minden hétvégét nyaralásnak érezzünk?

Hogyan rendezzük be a teraszt, hogy minden hétvégét nyaralásnak érezzünk?

A kellemes nyári idő beköszöntével szívesen töltünk minél több időt a szabadban, ám a munka és az egyéb elfoglaltságok mellett erre sokszor csak a nyaralás alatt jut igazán időnk.

Egy jól felszerelt, átgondoltan kialakított terasz azonban kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a hétvégéken is ki tudjunk szakadni a mindennapok monotonitásából, és megteremtsük magunknak a minőségi szabadtéri időtöltés lehetőségét anélkül, hogy elutaznánk otthonról.

De milyen bútorokra, tárgyakra van ehhez szükségünk, és hogyan érdemes berendeznünk a teraszt? Cikkünkben erről írunk.

Az első lépés: a bútorok kiválasztása

Ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni a teraszunkban rejlő potenciált, és megteremtsük a lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra, mindenképpen szükségünk lesz néhány alapvető kerti bútordarabra. Ezek nem pusztán a kényelmet biztosítják a különféle hétvégi programok, családi vagy baráti összejövetelek során, hanem alapjaiban meghatározzák a terasz stílusát, hangulatát is. Éppen ezért elsőként azt érdemes átgondolnunk, hogy milyen stílusú bútorok, illetve milyen bútoranyagok állnak közel hozzánk.

Az egyik legnépszerűbb választást a rattan vagy műrattan bútorok jelentik, amelyek jól illeszkednek a kültéri környezetbe, melegséget, eleganciát sugároznak. De dönthetünk akár tömörfából készült kerti bútorok mellett is, amelyek rendkívül esztétikusak – ne felejtsük el ugyanakkor, hogy ezek esetében fontos a felületkezelés és a rendszeres karbantartás, hogy megóvjuk őket az időjárási viszontagságoktól! Ha viszont inkább modern összhatásra törekszünk, praktikus megoldást jelenthetnek még a fémből készült bútorok, amelyek rendkívül strapabíróak, emellett tisztításuk is egyszerű.

Pontosan milyen bútordarabokra lesz szükségünk?

Mindenképpen szerezzünk be egy nagyobb méretű asztalt, valamint kényelmes ülőalkalmatosságokat, például székeket, kanapét vagy padokat! Ezek elengedhetetlenek a kinti étkezésekhez, de a nyáresti borozásokhoz, vidám beszélgetésekhez is ideális helyszínt teremtenek. Ne felejtsük el a kényelmes párnákat és takarókat sem, amelyek kellő komfortot, a hűvösebb estéken pedig meleget is biztosítanak!

Gondoskodjunk az árnyékolásról is! Helyezhetünk napernyőt vagy kihúzható rólót az ülőalkalmatosságok fölé, de egyre népszerűbbek az oldalsó terasznapellenzők, amelyet az asztal és a székek mellé telepíthetünk – ezen nemcsak a napfényt, de akár a szelet is felfoghatják. Ezen felül dekoratív elemekkel, növényekkel, hangulatvilágítással és egyéb esztétikus kiegészítőkkel is feldobhatjuk a teraszt, de egy hintaágyat vagy -széket beszerezve akár kialakíthatunk egy külön relaxációs sarkot is.

Teremtsünk vízparti hangulatot – telepítsünk medencét, jakuzzit a teraszra!

Amennyiben a teraszunk mérete megengedi, érdemes fontolóra vennünk egy medence vagy egy jakuzzi kiépítését is, hiszen ez a kisgyermekektől a nagyszülőkig minden családtag számára minőségi kikapcsolódási lehetőséget biztosít, de egy baráti összejövetelt is élvezetesebbé tud tenni. A medence ideális lehet a kisgyermekeknek, akik imádnak pancsolni, míg a jakuzzi kényezteti azokat, akik inkább a relaxációt keresik, a fájdalom- és stresszcsökkentő és egyéb egészségre gyakorolt kedvező hatásairól nem is beszélve.

A minőségi jakuzzikat rendszerint valódi fából készült oldalburkolattal fedik, így ezek nem lógnak ki a teraszunk összképéből akkor sem, ha kifejezetten természetközeli esztétikára törekszünk. További előnyük, hogy mivel hőszigeteltek, attól sem kell tartanunk, hogy nyári szezonon kívül az időjárási viszontagságok bármilyen kárt okoznának bennük.

Sütés-főzés a teraszon

A nyári hétvégéken nincs is jobb kikapcsolódás egy teraszon töltött ebédnél vagy vacsoránál. Ahelyett, hogy a párás, fülledt konyhában töltenénk a délelőtött, a szabadban már a sütés-főzés élménye is sokkal kellemesebb, és valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha nyaraláson lennénk.

A kerti sütések elmaradhatatlan kelléke a grillező, amelyen húsokat, zöldségeket, tenger gyümölcseit egyaránt készíthetünk. Ha úgy döntünk, hogy grillsütőt telepítünk a teraszra, akkor vegyük figyelembe az ingatlanunk tájolását és az uralkodó széljárást, hiszen ezek mind befolyásolják, hogy a sütéskor merre száll a füst! Emellett lehetőség szerint az ablakoktól távol telepítsük a sütőt, hogy a füst ne áramoljon be a beltérbe se!

De persze nemcsak a grillezés jöhet szóba, ha a teraszon készítenénk el a hétvégi fogásokat. Kialakíthatunk egy tűzrakóhelyet, amely lehetőséget ad a bográcsozásra is – így készíthetünk pörkölteket, slambucot vagy akár halászlevet is a teraszunkon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 24. 08:29, szombat | PR

Vízművek területeit gondozzák

Meghívásos közbeszerzésen nyerte el a Borsod megyei Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. telephelyeinek fűkaszálási munkálatait a Jánosik és Társai Kft.

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 18. 11:53, csütörtök | PR

Férfi espadrilles – hogyan viseld, hogy trendi és elegáns legyél?

Az espadrilles cipők az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a férfiak körében is.