Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 27. 09:56, szerda | PR
Forrás: 24/7

Hogyan spóroljunk a vízzel?

Hogyan spóroljunk a vízzel?

Spórolni a vízzel minden szempontból kifizetődő.

Nemcsak azért kell vele takarékoskodni, hogy a pénztárcád ne lássa kárát, hanem azért is, mert veszélyben a világ ivóvízkészlete.

Zuhanyzás fürdés helyett

Bár első pillantásra talán nem úgy tűnik, zuhanyozással jelentős mennyiségű vizet takaríthatsz meg. Átlagosan 200-250 liter vizet használunk fel, amikor fürdünk. Zuhanyzáskor azonban sokkal kevesebb vízre van szükségünk. Ha fürdés helyett inkább csak letusolsz, akkor akár 170 liter vizet is megtakaríthatsz. Ez bizony jelentős mennyiségű víz. Ma már egy modern Walk-in zuhanykabin is kellemesen el tudja lazítani a testet, úgyhogy ne félj, hogy vége lenne az otthoni wellnessezésnek.

Perlátorok, amelyek segítenek

Csaptelep perlátor nélkül talán már nem is létezik. A perlátor csökkenti a vízáramot azáltal, hogy a vízáramot levegővel keveri. A komfortosságra nincs hatással, de a vízszámlán észreveszed majd a különbséget. Ha új csaptelepet vásárolsz, ezel nem is kell foglalkozni, hiszen ez a gyártóknál megszokott dolog. Problémák lehetnek a régebbi modelleknél, de a perlátor utólag is felszerelhető. Előfordulhat, hogy a nyaralódban vagy hétvégi házadban még mindig pocsékolsz a vízzel.

Ne hagyd sokáig folyni a vizet

Ha megszoktad, hogy hagyod folyni a vizet, miközben szappanozod a kezed vagy fogat mosol, akkor most jól figyelj! Ez a szokás feleslegesen több liter plusz vízbe kerülhet. Nedvesítsd be a kezed, majd zárd el a vizet, szappanozd be és alaposan mosd meg a kezed, csak ezután nyisd ki a csapot és öblítsd le a habot a kezedről. Fogmosásnál ugyanígy járj el.

Környezetbarát programok

Nemcsak a mosogatógép, hanem a mosógép is környezetkímélő programmal működtethető. Bár az egyes programok hosszabb időt vesznek igénybe, segíthetnek a víz- és energiatakarékosságban.

A modern készülékek nagyon gazdaságosak a régiekhez képest. Érdemes lehet beruházni egy új készülékbe. Ha például lecseréled a mosógéped egy A+++ energiacímkével ellátott új gépre, pénzt takaríthatsz meg a víz- és villamosenergia-felhasználáson.

Használd ki az esővizet

Házak vagy nyaralók esetében gondolj az esővízre. Az ereszcsatornákból hordókba vagy más tartályokba vezetheted a vizet. Az így összegyűjtött esővíz ideális öntözésre. A lágy esővizet a növények sokkal jobban elviselik, mint a kemény és klóros ivóvizet. A csapadékvizet hasznosítani lehet WC öblítésre vagy mosásra is.

Szivárgó WC tartály

A következő hely, ahol jelentősen spórolhatsz a vízzel, a WC. A víztakarékos öblítésű WC alapvető. Ez úgy működik, hogy a kisebb és a nagyobb öblítésekhez (általában 3 és 6 liter) különböző gombok állnak rendelkezésre. Ha azonban nincs ilyened, használhatsz speciális öblítőszelepet öblítés-stop funkcióval, hogy korlátozni tudd a vízfogyasztásodat.

Ugyanakkor ne hagyd figyelmen kívül, ha a WC szivárog. Ez szintén nagy vízveszteséget jelenthet.

Címkék: ivóvíz, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?