Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 17. 10:29, hétfő | PR
Forrás: 24/7

Hogyan szabadulj meg a „tilt” érzéstől egy pókerjátszmában?

Hogyan szabadulj meg a „tilt” érzéstől egy pókerjátszmában?

Mi az a „tilt”?

A pókerkifejezésekben még nem járatosaknak valószínűleg ismeretlen ez a fogalom, és nem is feltétlenül bír magyar megfelelővel. A „tilt” maga a kizökkenés, és az ezzel járó lelkiállapotod. Mindegy, hogy egy pechsorozat, külső inger, vagy agy másik játékos megjegyzése miatt zökkensz ki, a játékodra rossz hatással van ez az állapot. Nem koncentrálsz eléggé, vagy nem a játékra figyelsz, és ha fejben nem vagy ott, hajlamos lehetsz érzelmi alapon dönteni, rosszul felmérni a kockázatokat.

Hol tudhatsz meg többet róla?

A tilt érzését előbb utóbb minden játékos megtapasztalja, a legprofibbak is jól ismerik. Csak ők megtanulták kezelni. Kezdőként sokat segíthet olyan oldalakon tájékozódni az alapvető pókerstratégiákról és kezdőbetegségekről, mint a GGPoker. Itt nem csupán a kezdéshez találsz sok hasznos információt, de a pókervilág aktuális híreit is nyomon követheted, élőben nézhetsz végig nemzetközi versenyeket, nem mellesleg pedig a játékfelületen különféle pókervariációkban tesztelheted a tudásod. Alapvetően igaz a tilt esetében is, hogy a kezeléséhez gyakorlatra van szükséged.

Mik a tilt alapvető megnyilvánulási formái?

Nem vagyunk egyformák, és nem mindig ugyanolyan szívvel ülünk a pókerasztalhoz sem. Éppen ezért a tilt is különféle módon nyilvánulhat meg, mégis van három igen gyakori válfaja.

A harag

Ez talán a legkönnyebben azonosítható tilt érzés, úgy mások, mint a magad számára. Azt mind tudjuk, hogy a harag rossz tanácsadó, ám a pókerasztalnál nagyon gyorsan bukhatsz hatalmasat, ha a haragodat nem éred tetten és nem fékezed meg időben. Éppen ezért a tilt első néhány perce a legveszélyesebb, és fontos, hogy minél előbb észrevedd magadon az első jeleket. Esetleg csapkodsz, cifrákat káromkodsz, vagy dühöngsz? Nyugodtan szállj ki a játékból, higgadj le és rendezd a soraidat!

A bosszúszomj

Ezt sokkal nehezebb kiszúrni, de azért vannak árulkodó jelek. Általában egy adott játékos ellen irányul, akit vagy az indokolatlan szerencséje, vagy az ellenséges viselkedése miatt szeretnél pókerben megverni. Ilyenkor nem nyerésre játszol, hanem a másik móresre tanítására, és ilyenkor gyakran szóban is kioktatóak vagyunk. Ha csak a bosszú vezérel, hajlamos lehetsz egyetlen játékos kártyáira fókuszálni, és mások játékára kevésbé ügyelni. Előbb utóbb hibázni fogsz, jellemzően egy olyan leosztáshoz ragaszkodva, aminek már kezdetben sem volt semmi esélye.

A csüggedés

Biztosan érezted már, hogy minden összejött és a pechszériád egyszerűen nem akar véget érni. A pókerben is előfordulhat egy-egy rosszabb lapjárás, de ha ettől elkeseredsz, és az egész játékot kilátástalannak könyveled el, akkor a csüggedtséged önbeteljesítő jóslattá válik. Ha folyton kihagysz lehetőségeket, passzívvá válasz, vagy épp ellenkezőleg, kétségbeesetten kapkodsz, nem valószínű, hogy fordítani tudsz majd a szerencséden. Egy ilyen negatív spirálból pedig nagyon nehéz kilábalni.

Miért fontos nem engedni a tilt érzésének?

A profi játékosok közös ismérve, hogy felismerik, és képesek kezelni a tilt érzését. A póker tiszta gondolkodást és hideg fejet kíván meg, ahol elfogadod, hogy a szerencse bizony forgandó, és előfordulnak néha pechesebb szériák, amik nem szabad, hogy önmagukban befolyásolják a teljesítményedet. A pörgős No limit Texas Hold’em-ben kiváltképp fontos a tilt megfelelő kezelése, ebben a pókerben Szécsi Norbert 2013-ban világbajnok a WSOP versenyén. A kíméletlen, következetes játék nélkül ez nem sikerülhetett volna.

Hogyan küzdheted le a tilt érzést?

A válasz pofonegyszerű: állj fel az asztaltól. Abban a pillanatban a legfontosabb, hogy ne hagyd kicsúszni magad alól jobban a talajt. Ha erre nincs lehetőséged, jó taktika lehet egy darabig a veszteség elkerülésére játszanod, amíg újra le nem nyugszol. Általánosságban véve viszont az életed kiegyensúlyozottsága is mérvadó, a kiegyensúlyozottság kulcsa pedig az önismeret. A póker hatalmas önismeretet követel, nem csupán fegyelmet. Tapasztald ki, mire vagy érzékeny, és dolgozz a rossz, berögzült reakciókon. Gondolj arra, hogyan tekint majd rád a többi játékos és milyen benyomást hagysz bennük, vagy akár a szeretteidben, ha hagyod eluralkodni magadon akár a dühödet, bosszúdat vagy csüggedést. Tartsd szem előtt, hogy a póker – közmegítélésével ellentétben – nem „egykörös” játék. Hosszútávon kell jónak lenned, és hosszútávon kell nyereséget felhalmoznod. Ha időközben akad olykor egy rossz lapjárás, ne engedd, hogy befolyásoljon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?