Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. November 11. 17:20, szerda | Helyi
Forrás: Csorna és Kapuvár Önkormányzat

Hol kell közterületen maszkot hordani Csornán és Kapuváron?

Hol kell közterületen maszkot hordani Csornán és Kapuváron?

Hogyan döntöttek a polgármesterek a hatáskörükbe utalt szabályokról?

Miután kedden a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyek szerda 0 órától életbe is lépnek.

Általános országos rendelkezések:

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Minden gyülekezés tilos!

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Házhozszállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. Egyéb vendéglátó üzletben (cukrászda, kávézó, borozó stb.) tilos a tartózkodás.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A fodrász, kozmetika, masszőr, személyi edző a szokott rendben működhet a kijárási tilalom szabályai mellett.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. Városunkban az egyházi közösségek a szentmisét, istentiszteletet megtartják.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok, szabadidős sporttevékenység (pl: futás, gyaloglás, kerékpározás) gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, közművelődési intézményeket, mozikat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek.

Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt, Csornán legfeljebb 15 főig.

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat hetente tesztelik.

A rendelet által felsorolt intézkedések betartását a rendőrség mellett a honvédség is ellenőrizni fogja, egyes esetekben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, de akár egy évre be is zárathatják a helyet. Ezt egyébként, ha többször ellenőriznek – akár ugyanaznap - és ugyancsak szabályt sért a vállalkozás, akkor többször is büntethetik. Kivétel ez alól, ha az üzemeltető felszólította távozásra a maszkszabályt be nem tartó személyt, ha pedig ez nem volt elég, akkor ő hívta a rendőröket. A kiszabott bírság ellen nem lehet fellebbezni, 15 napon belül ki kell fizetni.

Közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat. A rendeletből kiderült, a 10 000 főnél nagyobb település "egyes közterületein" tette kötelezővé ezt a kormány azzal, hogy a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. A polgármesterek kaptak felhatalmazást a kutyasétáltatással, kutyafuttatók használatával kappcsolatos szabályok megalkotására.

Csorna

Csornán a Széchenyi téri piacon szerda és szombat napokon a maszkviselés mindenki (eladók, vevők és a piac területén sétálók) számára kötelező. Egyéb közterületen nem kell maszkot hordani.

Csornán a Toldi utcai kutyafuttató naponta 8.00-18.00 óra között tart nyitva.

Kapuvár

Kapuvár közigazgatási területén belül a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje a következő esetekben:
- nevelési, oktatási intézmények, valamint templomok bejárataitól számított 50 méteres közterületi távolságon belül történő várakozás ideje alatt,
- az üzletek, a gyógyszertárak, a háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelők, az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló épületek, valamint minden egyéb olyan épület bejárata előtt, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, a várakozás ideje alatt,
- a piac nyitvatartási ideje alatt a Piac téren történő tartózkodás során, továbbá
- a játszótereken

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.