Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 21. 14:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

Hőség - A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

A fülledt melegben fokozódhatnak a kockázati csoportba tartozók panaszai - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Mentőszolgálat országszerte 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben, ami csaknem 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti - tájékoztatott Győrfi Pál.
Kifejtette: a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén fülledtté válik a levegő. Emiatt az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.
A mentők azt tanácsolják, hogy azok, akik nehezen viselik a kánikulát, a fülledt meleget, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék a napot, ezzel együtt megfelelő mennyiségű folyadék - ásványvíz vagy tea - fogyasztásával és gyakori zuhanyozással előzzék meg az esetleges rosszullétet.
Emellett a déli órákban rendkívül erős UV-sugárzás várható, ezért azt javasolják, hogy a szabadban tartózkodók a bőrüket és a fejüket is védjék a káros sugárzástól. A fej felmelegedése esetén fennáll a napszúrás veszélye.
Győrfi Pál arra is kitért, hogy rosszullét esetén a legjobb elsősegélyt a fektetés jelenti, hiszen a vérkeringés így általában hamar rendeződik.
Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását.
Csütörtökön ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, s extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd.
A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.