Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 11. 13:31, hétfő | Belföld
Forrás: autopult.hu

Hoztunk is, meg nem is - Európába négyhengeres motorral érkezik a Ford Mustang

Hoztunk is, meg nem is - Európába négyhengeres motorral érkezik a Ford Mustang

Éppen egy éve, hogy a Genfi Autószalon egyik estéjét a Ford fogadásán volt szerencsénk eltölteni, ahol néhány ital és némi pszichológiai terror után kiszedhettük a márka szóvivőjéből azt az információt, hogy a Camaro után hamarosan az új Mustang is megveti a lábát az öreg kontinensen.

A késlekedés oka egyébként nyíltan az, hogy az amerikai izomautó korábbi generációinak minősége bizony elmarad az európai vásárlók kívánalmaitól, miközben az Egyesült Államokban versenyképes árcédula a magasabb adóterhekkel és egyéb költségekkel számolva már igencsak elszabadulhat, ami önmagában is megkérdőjelezhetné a típus életképességét.

Következésképpen „nekünk” csak egy kifinomultabb, kedvezőbben üzemeltethető, takarékosabb autót lehetne eladni, mely szempontokat összeadva gyakorlatilag egyetlen mozdulattal vágjuk el a Mustang torkát, ellehetetlenítve annak a filozófiának az érvényesülését, amire a rajongók egyébként vágynának.

Ami ugyanis eddig csupán félelem volt, az mára valósággá vált, a 2015-ben érkező újdonság motorházteteje alatt az új Ford Focus RS 2,3 literes, soros, négyhengeres turbómotorja teljesít majd szolgálatot, mintegy 305 lóerős teljesítményt szolgáltatva. A kínálatból persze nem maradnak ki a V6-os, V8-as blokkok sem, de arra sajnos nincs garancia, hogy ezek a hazai kínálatban is felbukkannak majd. (Előbbi szinte bizonyosan elmarad, hiszen 3,7 literes hengerűrtartalmából pillanatnyilag a négyhengeressel egyező teljesítményt présel ki.)

Persze igazságtalanok és telhetetlenek vagyunk, hiszen egymással ellentmondó szempontokként úgy szeretnénk egy erőtől duzzadó sportautót, hogy közben high-tech motorokra jellemző hatékonyságot és kedvező vételárat követelünk tőle. Mindenesetre előre borítékolható, hogy az Egyesült Államokban nagyságrendileg ötmillió forintos összegtől kínált Mustangok idehaza a Focus RS-től való szegmentáció okán is legkevesebb 11-12 millióról startolnak majd, ami nagyjából arra lehet elegendő, hogy az újdonság a sportkupék tömegébe szürkülhessen.

Ezen legfeljebb a típushoz fűződő legendák és a hangzatos reklámszlogenek változtathatnak (máris tapsikolhatunk például az alulkormányozottsági hajlam múlásához), igaz, a hitelesség kedvéért az új Mustangot célszerűbb lenne inkább Mondeo kupénak, vagy éppen főnix módjára feléledő Ford Caprinak nevezni.

Címkék: autó, Ford Mustang

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során