Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 18. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hullanak a cégek, mint a legyek

Hullanak a cégek, mint a legyek

Az Opten céginformációs adatszolgáltató szerint az építőiparban 30 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma áprilisban, a végelszámolásoké pedig 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Áprilisban 372 építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási, 514-gyel szemben pedig végelszámolási eljárás, míg a cégalapítások száma 224 volt.

A márciusi kiugróan magas számokhoz képest ugyan áprilisban mérséklődött mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma, azonban az Opten szakértői arra számítanak, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja majd a tavalyi szintet, és a végelszámolások száma is tartósan magas marad, mert az adóhatóság és a cégbíróságok a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik.

A cégalapítások száma áprilisban lényegesen elmaradt az előző négy hónap tendenciájától, amikor is havonta átlagosan 650 új vállalatot indítottak az ágazatban. Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója a közleményben ehhez hozzáteszi, hogy a látszat csal, arról van szó csupán, hogy a bejegyzési szabályok szigorításának és a cégalapítás drágulásának bejelentése után lezajlott egy nagy alapítási hullám, amely mostanra csengett. A havi 650 új társaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján sem támasztható alá valós piaci igénnyel.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke szerint az ágazatban nem várható javulás, mert a szerződésállomány újabb és újabb mélypontokat ér el. A szakértő a közleményben a KSH adataira hivatkozik, amelyek szerint az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés az első negyedévben 11 százalékkal esett vissza, ami messze alulmúlja a cégek és az ÉVOSZ év eleji várakozásait, a szakma 5–7 százalékos csökkenésre számított.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára