Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2022. Június 22. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győrig Előd Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Huszonhárom kisgólyát gyűrűztek meg az első szanyi gólyafesztiválon

Huszonhárom kisgólyát gyűrűztek meg az első szanyi gólyafesztiválon

Miért éppen Szanyban?

Szany Nagyközség Önkormányzata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében 2022. Június 18-án, első alkalommal került megrendezésre a Szanyi Gólyafesztivál.

Miért éppen Szanyban? A település egyik különlegessége az itt fészkelő és költő 14 pár fehér gólya, mely dunántúli viszonylatban is kiemelkedő. Nem véletlen, hogy épp ezen a környéken található a legtöbb gólya a térségben, hiszen a Rábaköz mai napig gazdag élővilággal rendelkezik. Küldetésünk, hogy ezt a gazdagságot bemutassuk, megőrizzük, hogy a jövő nemzedékei is láthassák változatos természeti értékeinket.

Mik ezek az értékek? Milyen különleges élőlények találhatók a Rábaközben? Igaz, a rendezvény névadója a gólya, de a Szanyban rendezendő természetvédelmi fesztiválnak célja volt, hogy megismertessük a Rábaköz gazdag élővilágát, felhívjuk a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára. A célközönség elsősorban a gyermekek, családok voltak, hiszen nagyon fontos, hogy környezettudatosságra neveljük a fiatalabb korosztályt. Érdekes programokkal, játékokkal vártuk őket, például madárodú készítés, gyerekjátékok, toll és fészek bemutató, kifestők, arcfestés, kézműveskedés, traktorozás a község fészkeihez, gólya szelfi pont és a Fertő-Hanság Nemzeti Park standja. A nagyobbak 3 ismeretterjesztő előadást hallgathattak meg. Ezenfelül a Tündérkert Daloló és a Mini Wolf gyermek műsora is színesítette a palettát.

A fesztivál fő látványossága a gólya fiókák gyűrűzése volt, melynek keretében az EON Zrt. közreműködésével 23 fiókára került gyűrű.

A megnyitón Győrig Előd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviseletében, Németh Gergely Szany Nagyközség polgármestere, Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Hergovits-Szép Katalin a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság képviselőjeként köszöntötték a résztvevőket, ezután pedig a rajz- és fotópályázatok díjátadója következett. A pályázott művek megtekinthetőek voltak a rendezvény alatt.

A rendezvény első évében nagy érdeklődést mutatott. A több száz látogató, érdeklődő inspirációval töltötte meg a szervezőket, így jövőre szeretnék folytatni ezt az eseményt.

Nézze meg kapcsolt képgalériánkat! A fotókat készítette Ferenczi Beáta, Juhász Kata és Szabó Gábor.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 09:00, kedd | Helyi

Villanymozdony, családi ház és hulladék is égett

A 47. héten történt

2022. November 28. 16:00, hétfő | Helyi

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor.

2022. November 28. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. November 28. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.