Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 11. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Idén hat hét alatt már három gyalogos halt meg a megye útjain

Idén hat hét alatt már három gyalogos halt meg a megye útjain

Sajtófelhívás gyalogos és kerékpáros halálos balesetek megelőzésére.

2015. év eddig eltelt időszakában a tavalyi év hasonló időszakához képest közel harmadával csökkent megyénkben a személysérüléses balesetek száma. A rossz hír, hogy a halálos balesetben életét vesztett személyek száma ezzel a tendenciával szemben a duplájára emelkedett. Az év első hat hetében három gyalogos tragédia is történt megyénkben.

A téli időszakban a gyalogosok közlekedésének biztonsági kockázata fokozódik. A korai sötétedés és az időjárási változások miatt korlátozottá válnak a látási viszonyok, s ezek az átlagosnál jóval kevesebb közlekedési információt hordoznak a közlekedésben résztvevők – főleg járművezetők – részére. Fokozottan számolni kell a gyakori frontátvonulásokra, amelyek a közlekedésben résztvevőket negatívan érinthetik.

Az útviszonyok is kedvezőtlenül változnak. A hideg, nedves és csúszós útfelületeken a gyalogosok, kerékpárosok nehézkesebben közlekednek, s a járművek fékútja is jelentősen megnő. Különösen az idősek közlekedése válik veszélyessé, akik koruknál és sokszor egészségi állapotuknál fogva kevésbé képesek a biztonságos közlekedésre, az úttesten való átkelésre, a veszély érzékelésére, felismerésére.

Köztudott, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen az ő testüket egy esetleges baleset során semmi nem védi. Ezért gyalogos illetve kerékpáros elütéskor soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy annak milyen a foka: könnyű, súlyos, vagy éppen halálos!

A közúti balesetek tapasztalatai azt igazolják, hogy még igen alacsony sebességű gyalogos illetve kerékpáros elütés esetén is (pl. 5 km/h) létrejöhet olyan sérülés, mely sajnos nem egyeztethető össze az élettel, az életben maradással.

A gyalogosbalesetek túlnyomó többsége lakott területen történik. A lakott területen kívüli gyalogoselütések vonatkozásában megállapítható, hogy számos baleset az észlelhetőség hiánya (pl. éjszaka, valamint rossz látási viszonyok esetén az egyébként kötelező védőmellény használatának elmulasztása) miatt következett be.

A gyalogosok annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, rendkívül sokat tehetnek. Ezért a következő sorokban a gyalogosok részére foglaltunk össze hasznos tanácsokat, a teljesség igénye nélkül:

- Az első és legfontosabb, hogy legyen tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsa is meg azokat!

- Legyen mindig kiszámítható! Soha ne tegyen hirtelen mozdulatokat (irányváltást stb.), amennyiben közút közvetlen közelében gyalogol.

- A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve, akkor haladjon a leállósávon, útpadkán, vagy kerékpársávon!

- Ne közlekedjen autópályák mentén, s kerülje a forgalomtól elzárt területeket is (ezeken a helyeken tilos gyalogosnak tartózkodnia)!

- Ha más lehetőség hiányában az úttesten gyalogol, akkor van a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekedik (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott). Ebben az esetben Ön is jobban látja az esetleges veszélyt, s el tudja hárítani azt!

- Az előző szabály alól kivétel, ha az úttesten kerékpárt, vagy segédmotoros kerékpárt tol, illetve kerekes székkel közlekedik, mert ezekben az esetben az út jobb szélén, a menetiránynak megfelelően kell haladnia.

- Csak ott keljen át az úttesten, ahol arra a jogszabály (KRESZ) lehetőséget teremt! Legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére halad át. Ha gyalogos-átkelőhely nincs a közelben, akkor lakott területen belüli főútvonalon a járda meghosszabbított vonalában keljen át az útkereszteződésben!

- Alapvető fontosságú, hogy mindig az úttest tengelyére merőlegesen haladjon át, hiszen ekkor tölti el a legkevesebb időt a veszélyes zónában!

- Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja! Különösen nagy figyelmet fordítson az átkelésére akkor, ha több sávos úton halad át. Hasonlóan járjon el az olyan utak esetében, ahol az átlagosnál magasabb a járművek haladási sebessége.

- Legyen mindig óvatos! Saját élete, testi épsége és egészsége érdekében soha ne számoljon azzal, hogy a járművezetők minden esetben észlelik Önt! Számos baleset oka a gondatlan járművezetői magatartás, a figyelmetlen vezetés. Sokat segíthet a szemkontaktus létesítése a jármű vezetőjével.

- Tegyen meg mindent a saját észlelhetősége érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keresse a feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet. Használja! (Az ORFK-OBB és MKBB minden évben megszervezi a „Látni és látszani” kampányát az őszi időszakban. Felhívjuk a figyelmet, hogy a LÁTHATÓSÁGRA az év minden napján kiemelt figyelmet kell fordítani)

- Az alkohol és a drog rendkívül károsan hat a közlekedésére, akkor is, ha gyalogosan közlekedik. A bizonytalan mozgás mellett a szeszesitaltól, vagy bódító hatású szertől befolyásolt személyek korlátozottan, vagy egyáltalán nem képesek a forgalmi szituációkat helyesen értelmezni, ezáltal életük potenciális veszélyhelyzetbe kerül!

A rendőrség folyamatosan értékeli a baleseteket és az állampolgári bejelentéseket, mélyelemzés alapján forgalomtechnikai bejárásokat kezdeményez a baleseti kockázat csökkentése érdekében.

A gyalogos és kerékpáros közlekedés kérdésköre 2015. évben is prioritást élvez az országos megelőzési szempontok alapján.

Ezt az indokolja, hogy a kerékpárosok és gyalogosok forgalomban történő részvételi aránya sokkal alacsonyabb, mint a személyi sérüléses baleseteken belüli részvételi arányuk.

Ezen célunk mentén kerül sor, hogy a 2015. február 12-én a MOBILIS Kiállítási Központban meghirdetett közlekedésbiztonsági napon a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság tanácsadást tart, amelyre várjuk az érdeklődőket.

Balesetmentes közlekedést kíván a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.