Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Január 20. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Idén is szavazhatunk az év beporzóira

Idén is szavazhatunk az év beporzóira

Idén lepkék közül választhatunk.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez – 2023-ban hirdette meg először az Év beporzói szavazást. Nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretnék felhívni a figyelmet. A közönség három javaslatból, online szavazás útján választja ki a csoportot. Annak részletesebb bemutatását minden évben a Beporzók napja előtt (március 10.) hozzák nyilvánosságra. A kiemelt állatokkal kapcsolatos kulturális vonatkozásokat, pedagógiai ötleteket is megosztanak.

Az Év beporzói 2024

A 2024. évi versenyben a valódi nappali lepkék közül választottak ki három kisebb csoportot. A hazai mintegy 3500 lepkefajból csak 170 körüli a nappaliak száma. Pödörnyelvük segítségével – melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve, “pödörve” tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki – olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják.

Sok színpompás, látványos fajuk van, pedig a szárnyuk színtelen. A csodálatos színek a szárnyakat tetőzsindelyszerűen borító apró pikkelyek optikai tulajdonságaiból fakadnak. A pigment tartalmú pikkelyek a fehér fény bizonyos színű (hullámhosszú) összetevőit visszaverik, ezt a színt látjuk mi. Más pikkelyek finomszerkezete fényinterferenciát okoz, így látszódik a fémesen csillogó szín. A különböző pikkelyek elhelyezkedése adja ki a szárny mintázatát. Különlegességük, hogy ők látják a piros színt is, ellentétben a legtöbb beporzóval, köztük a méhekkel.

Mindhárom családban vannak védett fajok.

Javaslatok a 2024-es évre: boglárkalepkék, fehérlepkék, pillangók
A jelölteket ábécé sorrendben mutatjuk be.

Boglárkalepkék
A sarkvidékek kivételével valamennyi kontinensen megtalálható boglárkalepkefélék (Lycaenidae) Magyarországon is gyakoriak. A hazai fajok többsége kék színéről ismerhető fel. Már a nevük is árulkodó: ezüstkék boglárka, égszínkék boglárka, tintakék boglárka, palakék ékesboglárka, ibolyás boglárka stb. Leggyakrabban a hímek szárnyának a felszíne kék, a nőstényeké barna. A szárnyak fonákán változatos, színes mintázat van. Vannak köztük olyanok is – például a szerecsenboglárkák, a tűzlepkék –, melyek egészen más színűek. Az élénk színek alapján párválasztáskor a lepke repülés közben is felismeri fajtársait, versenytársait. A boglárkalepkék egyes fajainak hernyója hangyabolyban (a hangyafészekben, a hangyakolónia tagjai által táplálva) fejlődik, másokat hangyák kísérnek éjszakai táplálkozási útjaikon. A hernyó a hangyákéhoz hasonló illatával tévesztheti meg őket. Egyes hernyók és gazdahangyáik ciripelőszerve hasonló felépítésű, így a feltételezések szerint hangjuk is segíti a gazda becsapását. Olykor még a lepkék tápnövénye sem akármi lehet. Az ő szerethető példájukon át is elcsodálkozhatunk az evolúció során létrejött kapcsolatok bonyolultságán, érzékenységén.

Fehérlepkék
Káros vagy hasznos? Ez az emberek szemszögéből feltett kérdés egy-egy állatcsoporttal kapcsolatban nehezen megválaszolható. Ilyen csoport a fehérlepkék is. Például a káposztalepkék hernyói valóban nagy kárt tudnak okozni a káposzta-veteményesben, de a kifejlett lepkék beporzó munkájukkal hatalmas hasznot hajtanak! A fehérlepkék (Pieridae) családjába több mint 1000 ismert faj tartozik. Legtöbbjük a trópusokon él. Hernyóik általában többféle növényt fogyasztanak. Néhány fajuk jól alkalmazkodott még a művelt földekhez, konyhakertekhez is, és vannak köztük kifejezetten ritka, csak egy-egy élőhelyen, tápnövényen előfordulók is. A közismert káposztalepke, a répalepke, galagonyalepke, vagy a repcelepke mellett gyakran találkozhatunk a Kárpát-medencében többek között a hajnalpírlepkével, a citromlepkével is. Egykor a Bükkben, a Tornai-karszton gyakori volt a keresztesvirágú növények leveleit kedvelő magyar fehérlepke, melynek állománya az élőhelyek csökkenése miatt napjainkra igencsak megfogyatkozott, ezért hazánkban védett.

Pillangók
A pillangók (Papilionidae) a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék, szépségükhöz csak a hasznosságuk fogható! Kb. 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. A sarkvidékek kivételével mindenütt elterjedtek. Többségük trópusi tájakon él. Gyakran közülük kerülnek ki a lepkeházak látványos, lassú röptű példányai.
Hazánkban mindössze négy fajuk honos: a farkasalmalepke, a fecskefarkú lepke, a kardoslepke és a kis apollólepke. Alapszínük sárga vagy fehér; hátsó szárnyukon nemritkán színes szemfoltot találunk. A hirtelen szétnyitott szárnyakon elővillanó erős színek és a szemre emlékeztető foltok elijeszthetik a ragadozókat. Legtöbbjüknek a virágok nektárja a kedvenc eledele, de sok más lepkéhez hasonlóan más folyadékokat is felszívhatnak, például lédús gyümölcsökből, nedves talajból. Van faj, melynek hernyója csak a nevében jelzett növényen él, a többiek többféle növényen, két faj a kertekben is fejlődhet.

Szavazás
Segítsen kiválasztani a 2024-es Év beporzóit! Tekintse át a fenti jelöltek leírását és szavazzon!

A szavazatok beérkezésének határideje: 2024. február 15.

A jelöltek fotóit a linkre kattintva tudja megnézni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?