Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2024. Március 31. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Fiatalok a természetvédelemben

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak. A kezdeményezés célja, hogy a résztvevők aktívan bekapcsolódhassanak a hazai természetvédelembe, megismerjék és megértsék a jelenlegi természetvédelmi kihívásokat, miközben részt vesznek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában.

A programra 2024. március 22-től április 22-ig – a Víz Világnapjától a Föld Napjáig – várják azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe és megismernék az őri munka mindennapjait. A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják.

A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat. A győztes páros egy különleges ötnapos külföldi tanulmányúton vehet részt Európa egyik nemzeti parkjába.

Az ifjú kócsagőrök a program során a rengeteg tudást szerezhetnek, különleges élményeket élhetnek meg és őszinte kapcsolatokat is kialakíthatnak, amit 2023-as év döntőseinek saját szavai bizonyítanak a legjobban.

„Azt gondolom, hogy a program alatt lehetőségünk volt óriási mennyiségű tudást magunkba szívni és megtapasztalni olyan helyzeteket, szituációkat, melyek a későbbiekben a munkánk és a mindennapi életük során is hasznunkra válnak.” – Schlitt Bence, a 2023-as Ifjú Kócsagőr nyertese
„Olyan helyekre vittek, ahová egyszerű emberként nem tehetném be a lábam…” – Miskolczi Noémi, döntős kócsagőr
„Az Ifjú Kócsagőr programban töltött idő a pihenés, a szórakozás, a munka és a tanulás legkiválóbb kombinációja.” - Gyenizse-Nagy Sári, döntős kócsagőr
„Nem csak a tudás miatt, de a kialakult barátságokért és a mentorok megismerése miatt is megérte jelentkezni a programra.” - Molnár Mónika, döntős kócsagőr

A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak az állami természetvédelemben természetvédelmi őrként vagy más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt 2024. szeptember 18-20. között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program felhívása elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Parkért Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

További információ:

Ecsedi Zsuzsanna
Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Marketing vezető
ifjukocsagor@furgediak.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.