Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 16. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Idén már két idős ember szenvedett fagyhalált a megyében

Idén már két idős ember szenvedett fagyhalált a megyében

Figyeljünk embertársainkra!

Az idei tél még nem támadott teljes erejével, sőt az elmúlt napokban szokatlanul enyhe volt az időjárás. A hétvégétől azonban erős lehűlést jelez a meteorológia, visszatér a hideg, napközben is jóval fagypont alatt marad a hómérséklet. Idős, beteg emberek rosszul lehetnek, eleshetnek, és már nem tudnak segíteni magukon. Fűtetlen lakásban ez rendkívül veszélyes.

Sajnos a szegénység is vészhelyzetet teremt. Hideg napokon sok ház ablakain az utcáról megállapítható, hogy a nélkülözők melyik helyiséget tudják fűteni, melyiknek nem deres az ablaka. Mindennapos lett az egy zsák, jobb esetben egy utánfutó szenet vagy fát vásárlók látványa. Különösen veszélyes ez az egyedül élő idős emberekre. Az idei tél, bár még igazán kemény arcát meg sem mutatta, már két áldozatot szedett a megyében.

Rendkívül fontos ilyenkor, hogy fokozottan figyeljünk közelünkben lakó embertársainkra, különösen az idősekre, egyedül élőkre, szegényekre.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívást tett közzé.

A legfontosabb tudnivalók a kihűlésről:

1. A lesoványodott idős emberek már tíz fok körüli lakásban is lehűlhetnek, mert hiányoznak a didergéshez szükséges izmaik.
2. A gyerekek vékony bőre már egy óra alatt megfagyhat.
3. A nagy hidegben való alkohol- vagy droghasználat még egészséges embereknél is veszélyes lehet. Az alkohol hatására ugyanis a test hőmérsékletét melegnek érezzük, ez azonban megtévesztő, mivel az alkohol csökkenti a szervezet hővisszatartó képességét.
4. A kóros lehűlés kezdeti jelei a hidegrázás és a didergés, a sápadt vagy kékesszürkés színű bőr, az általános érdeklődés csökkenése, a rossz döntéshozatal, az enyhe egyensúlyzavar és a bizonytalan járás, a hadaró, érthetetlen beszéd, valamint a kéz és az ujjak ügyetlenné válása.
5. Amikor már a törzs is a fokozott lehűlés jeleit mutatja, az izmok feszessé válnak, a pulzus és a légzés lelassul, álmosság és gyengeség lép fel, továbbá egyre zavartabbá válik az ember.
6. Ha az illető eszméleténél van, és inni is képes, meleg folyadékot is érdemes adni neki, az alkohol mellett azonban a koffein is kerülendő.
Nagyon fontos az is, hogy a lehűlt ember szervezete ne melegedjen fel túl hirtelen: a forró vizes fürdővel vagy a radiátorok alkalmazásával csak a didergés szüntethető meg, a testhőmérséklet emelkedése azonban lelassul.
7. Ha a lehűlés áldozata eszméletlen, akkor az első és legfontosabb teendő a személy légzésének és pulzusának az ellenőrzése, és a mentők kiérkezéséig szükség esetén újraélesztést kell alkalmazni.
8. Ha van olyan idős, beteg ismerősünk, szomszédunk, akiről tudjuk, hogy veszélyben lehet, próbáljuk meg tartani vele a kapcsolatot.

Címkék: fagy, hideg, kihűlés, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa